Ptujsko kurentovanje je v svoji že 52. izvedbi vključeno v dogodke Evropske prestolnice kulture in je zato še posebej razkošno. Začelo se je že preteklo soboto, vrhunec pa bo osrednja mednarodna povorka v nedeljo, na kateri bo sodelovalo med 4000 in 5000 mask. Zaključilo se bo s torkovim pokopom pusta.

V Mariboru osrednji dogodek pripravlja tamkajšnja Zveza prijateljev mladine. V sklopu počitniških dogajanj bodo v ponedeljek otroci izdelovali pustne maske, pustno norenje pa bo potekalo v torek na Trgu Leona Štuklja. Že zjutraj bodo s čarovnikom in kavbojem Grego rajale male pustne šeme, od 16. ure dalje pa se bo pustni "divji zahod" nadaljeval za vse male in velike maškare, v družbi Lucky Luka in bratov Dalton v izvedbi glasbene skupine No name blues band. Otroški pustni rajanji bodo že v nedeljo dopoldne in popoldne pripravili tudi v Narodnem domu, kjer bo maske zabavala Romana Kranjčan.

Večdnevno pustno dogajanje so pripravili v Ormožu, maske se bodo na tradicionalno povorko s podelitvijo priznanj najboljšim skupinam podale v torek. Tudi v Lenartu letos pripravljajo že 21. pustovanje. Povorka bo v soboto ob 11. uri krenila izpred Centra za socialno delo.

Najdaljša pustna povorka v prestolnici v znamenju zmaja

V Ljubljani se bo v soboto ob 11. uri na Novem trgu začel Zmajev karneval. Povorka, ki bo po številu sodelujočih in dolžini trase največja doslej, bo svojo pot nadaljevala do Kongresnega trga, so sporočili iz Zavoda za turizem Ljubljana.

Letošnjo povorko bo zaznamoval ogromen zmaj, ki je sicer nastal na Osnovni šoli Trnovo. Ljubljanske osnovne šole so se sicer od oktobra naprej pripravljale na karneval, saj so njihove maske nastajale na delavnicah pod mentorstvom mojstrov gledaliških delavnic Lutkovnega gledališča Ljubljana. Osnovne šole bodo tudi na čelu pustne povorke, v kateri bo preko 1000 sodelujočih.

Na dvorišču ljubljanskega gradu bo v nedeljo ob 11. uri kurentovanje. V Friderikovem stolpu bodo pustne ustvarjalnice tudi prihodnji ponedeljek in na pustni torek od 10.30 do 13.30. Pustno obarvana je tudi fotografska razstava Primoža Hienga, ki je od konca januarja postavljena ob Jakopičevem sprehajališču.

Na Igu bo v soboto ob 14. uri potekal Podkrimski pustni karneval, ki je tradicionalno dobro obiskan.

Med bolj obiskane pustne karnevale sodi tudi karneval na Viru pri Domžalah. Na pustno soboto se bo začel s programom za otroke ob 15. uri v športnem parku Vir in se nadaljeval z večerno veselico, v nedeljo ob 14. uri in 22 sekund pa bo 22. pustni karneval obiskal kraje od papirnice Količevo do omenjenega športnega parka. Na pustni torek organizatorji pripravljajo pustne žalne slovesnosti in sežig pusta v pustni deželi Vir.

V Mozirju pustovanja stara že 120 let

Zavod Celeia Celje se je odločil, da pustne povorke v Celju letos ne bo. Pustno rajanje za vse generacije se bo tako pričelo v torek ob 15.30 uri na Glavnem trgu v Celju. Med prispelimi maskami bo pustna komisija izbrala najlepše in jih nagradila, prav tako bo na prizorišču potekala razglasitev najlepše pustno urejenih gostinskih in trgovskih lokalov. Za glasbeno dogajanje bo poskrbel ansambel Zakapane. Glavni trg bo tudi lokacija, na kateri bodo lahko Celjani na pepelnično sredo pokopali pusta.

Mozirski pust, ki ima med slovenskimi pustovanji najdaljšo brado, saj so mozirski pustnaki "okolofirali" že leta 1891, se bo pričel v petek. V soboto bodo na gala plesu nastopili Zmaji in Tanja Žagar, nedelja pa je namenjena otrokom, ko jih bosta zabavala skupina Malibu in čarodej. Na pustni torek se bodo mozirski pustnaki zbrali na nočnem karnevalu, ki se bo na mozirskem trgu pričel ob 18. uri. V torek bodo tudi pokopali pusta.

V Šoštanju se bo 59. mednarodni karneval Pust šoštanjski začel v soboto na Trgu bratov Mravljak. Po karnevalu bo sledila maškarada v tamkajšnji športni dvorani.

Novo mesto - Noro mesto

Novo mesto je "Glavarstvo vojvodine Kranjske" v času pusta oklicalo kar za "Noro mesto". Izpred tamkajšnjega gradu Grm bo že danes po 15. uri proti mestnemu središču krenila pustna pogrebna povorka s krsto mestnega ustanovitelja, habsburškega vojvode Rudolfa IV., pred novomeškim rotovžem pa bo ta ob 16. uri vstal od mrtvih.

Največje pustovanje na Dolenjskem sicer prirejajo v Kostanjevici na Krki, kjer bodo v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa v sosednjem Šentjerneju v petek odprli pustno ambasado, na pustno nedeljo pa v domačem kraju oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko. Na pustni ponedeljek bodo pripravili baklado, v torek gonili medveda in orali ter sejali. Na pepelnično sredo bodo Kostanjevičani kurenta pokopali in priredili veselo sedmino.

Za največje pustovanje v Posavju bodo poskrbeli na Dobovi. Fašjenk, kot tam izročilno imenujejo pusta, bodo na pustni petek začeli z izidom časopisa Pustne novice in prevzemom oblasti na občini Brežice. V soboto bodo v dobovskem kulturnem domu priredili pustovanje s predstavitvijo in nastopi mask, v ponedeljek pa nadaljevali z oznanjevanjem pusta. Na pustni torek bodo že zarana nastopili tradicionalni kosci in orači, sledila bo dogajanje za otroke, v četrtek pa bodo pokojnega fašjenka upepelili. V petek se bodo od tega še poslovili, v soboto, 25. februarja, pa s 14. mednarodnim karnevalom Fašjenk zaključili.

Tradicionalno v povorki tudi Godlarji

V Kranju bo v soboto ob 10. uri rajanje na Slovenskem trgu, na katerem se vsako leto predstavijo številne slovenske in tuje etnografske skupine, ki se potegujejo za naziv najboljše. Na pustni torek ob 17. uri pa bodo za najmlajše pred Prešernovih gledališčem pripravili veliko otroško pustovanje.

Tradicionalna je tudi pustna povorka šenčurskih Godlarjev. Tokrat se bodo pustnemu času primerno opremljena vozila v povorki skozi Šenčur in okoliške kraje predstavila v nedeljo. Od šenčurskega župana so v začetku meseca prevzeli občinski ključ in s tem simbolno prevzeli oblast v občini, ki ji bodo vladali do pustnega torka.

Pustovanje bo v nedeljo organizirano tudi v Tržiču, letos pa bodo na njem gostovali ptujski koranti. V času pustovanja sicer običajno obudijo star etnografski običaj Vomnski poh ali Lomski ploh, vendar le, če v času od božiča do pusta v vasi Lom ni bilo poroke in tamkajšnji fantje takrat izbirčno dekle simbolično poročijo s smreko. Ker je letos poroka bila, običaja ne bodo prikazali.

V Bohinju bodo na pustno soboto otroci lahko popoldan obiskali bohinjski otroški zimski festival.

V Pomurju letos brez borovega gostüvanja

V Pomurju letos ne bo niti značilnega borovega gostüvanja niti kakšne velike pustne prireditve, bo pa zelo veliko manjših po skoraj vseh večjih krajih, ponekod v večjih trgovskih središčih. V Moravskih Toplicah bo rajanje na prostem, veliko maškarado bodo pripravili pri Gradu na Goričkem, v Ljutomeru pa bo v nedeljo tradicionalni Fašenk v Lotmerki.

V ponedeljek bo Pomurski muzej Murska Sobota omogočil otrokom, da se prelevijo v pravljične osebe, živali ali kaj drugega.

Na Koroškem bo najbolj pestro v Kotljah in Slovenj Gradcu. Na sobotnem karnevalu v Kotljah bo sodelovalo od 150 do 200 nastopajočih. Prijavljenih je 15 vozov oziroma skupinskih mask, s katerimi se bodo odzvali na aktualno, predvsem politično dogajanje v kraju in po Sloveniji. Zaradi načrtovanega nakupa tamkajšnjega Rimskega vrelca bo letos aktualno učenje ruščine, je STA povedala predsednica KS Kotlje Irena Oder. Izšel bo tudi Pustni vestnik, ki zbada Hotuljce in zabeleži vse, kar se jim je nerodnega zgodilo v minulem letu.

Povorka okoli 700 sodelujočih iz Slovenj Gradca in okolice se bo skozi mesto zvrstila v nedeljo, z začetkom ob 14. uri. Več kot polovico sodelujočih predstavljajo našemljeni najmlajši iz slovenjgraških vrtcev. Organizator karnevala, Kulturno društvo (KD) Stari trg ob pustu izdaja že 68. številko pustnega časopisa Kurent, pustovanje pa bodo zaključili na pustni torek ob 15. uri na Graški gori. Tam bodo dan prej kot ponekod drugje pokopali pusta, predstavniki občin Velenje, Slovenj Gradec in Mislinja pa se bodo pomerili v šaljivih igrah.

Ta lepi in ta grdi že odganjajo mraz

Pustne prireditve na Primorskem so se začele že ob koncu tedna. Burjo in mraz so prvi začeli preganjati v Drežnici, kjer so se po bližnjih vaseh sprehodili "ta lepi in ta grdi" in tako obudili enega najstarejših pustnih običajev v Sloveniji.

V Cerknem bodo laufarji prišli na ulice v nedeljo ob 14.30, pustni sprevod pa bo nato po ulicah odšel do osrednjega trga, kjer bodo pripravili branje pustne obtožnice in obsodbo pusta. Pusta bodo nato v torek po zahtevah sodnikov usmrtili.

V Cerknici se bodo pustne prireditve začele danes popoldne z žaganjem babe. Osrednje dogajanje bo potekalo na pustno nedeljo. Tradicionalna povorka s čarovnicami in drugimi maskami se bo začela ob natančno 12.32.

Na Opčinah pri Trstu pripravljajo letos že 45. pustno povorko, ki bo potekala v soboto ob 14. uri.

Vrhunec Istrskega karnevala v soboto

Pestro pustno dogajanje po Slovenski Istri bo združeval že četrti Istrski karneval, ki bo svoj vrhunec doživel v soboto. Že dan prej bodo v Izoli in Piranu sicer oblast simbolno prevzele pustne maske.

Osrednja sobotna prireditev bo Istrska pustna povorka, ki bo ob 11. uri krenila po koprskih ulicah in postavila na ogled največje, najlepše in najizvirnejše skupinske maske. Ob 14. uri se bodo maske preselile v Izolo, kjer bo skozi staro mestno jedro zakorakala otroška pustna povorka ob spremljavi skupine Čuki. Tradicionalni pohod pustnih mask pripravljajo tudi v Zazidu.

Za novost bodo letos poskrbeli v Kopru, saj bodo v ogrevanem šotoru ob stadionu Bonifika v soboto za zabavo poskrbeli člani skupine Koktelsi.

Letošnji pust bodo na Obali pokopali na pepelnično sredo na Belem križu.