Kakšne zimske olimpijske igre se po vašem videnju obetajo v Sočiju leta 2014?

Soči me je v vseh pogledih pozitivno presenetil. Tako po pripravi terenov kot v organizacijskem smislu. Res ne vem, kaj bi izpostavil, da ni "štimalo". Iz Sočija smo se do Krasnaje Poljane, kjer bo olimpijska vas za športnike, ki bodo tekmovali v hribih, peljali kakšnih 50 kilometrov po regionalni cesti. Zraven gradijo novo avtocesto in hitro železnico. Hotelski kompleksi so prekrasni, infrastruktura je neverjetna. Kaj takšnega se po mojem v svetu še ni videlo. V Sočiju so najnovejše žičnice, snežni topovi največjih zmogljivosti so postavljeni na 50 metrov...

Pa vendarle so se tekmovalci precej pritoževali nad superveleslalomsko postavitvijo smuka.

Ozadje te zgodbe je nekoliko drugačno. Snežna podlaga je bila res brutalna. Organizatorji so imeli na voljo dovolj naravnega in umetnega snega. Odločili so se še za vbrizgavanje vode. Ta je na zelo nizkih temperaturah zmrznila, tako da je bilo zelo trdo in predvsem hitro. Zato se je postavljalec ustrašil, da bodo hitrosti previsoke in mu ni preostalo drugega, kot da je postavil neobičajno veliko število vratc.

Pa je bilo generalno več pritožb ali zadovoljnih obrazov?

Ne bi rekel, da so se tekmovalci zelo pritoževali. Bolj so negodovali, ker v takšnih razmerah v tej sezoni ni nihče treniral. Bilo pa je jasno, da nekaterim takšne razmere ekstremno ne ustrezajo. Med njimi je bil tudi Andrej Šporn, ki je rekel, da nima možnosti, da se uvrsti med prvih 30, pa se na koncu vendarle je. Naj omenim še to, da se je v preteklih sezonah večkrat dogajalo, da so organizatorji le na določenih delih vbrizgavali vodo in naredili podlage trše. To je bilo za smučarje zelo nevarno. In tudi serviserji niso vedeli, kako nastaviti robnike, da bodo prijeli tako na mehkih kot trdih delih proge. Sedaj do takšnih težav ne prihaja več. In proga v Sočiju je bila tako brutalna na celem terenu, robniki pa po večini nabrušeni tako, kot bi šlo za slalomsko preizkušnjo.

Konec tega tedna se bodo v Sočiju za točke svetovnega pokala merila dekleta. Bodo tudi one žrtve brutalnih razmer?

Ne bodo. Proga ženskega smuka ima sicer isti ciljni iztek kot moška, a poteka po drugem terenu. V Sočiju je dovolj naravnega in kompaktnega snega, da izpeljejo smuk brez dodatnega vbrizgavanja vode, zato pričakujem pri ženskah boljše razmere.

Rok Perko je dvakrat tekmoval na superkombinaciji v smuku, v Sočiju in Chamonixu, ter se zavestno odločil, da bo diskvalificiran. Testiral je namreč daljše in ožje smuči, ki bodo začele veljati v naslednji sezoni. Kako ocenjujete to dejstvo?

Osebno se s takšno potezo povsem ne strinjam. Menim, da bi morali smuči testirati postopoma, od lažjih pogojev do najtežjih. Po drugi strani razumem posameznike iz manjših ekip, kakršna je slovenska. Atomic in Head imajo denimo zaposlene profesionalce, ki zaprejo smučišče in testirajo opremo. Mi si kaj takšnega ne moremo privoščiti. Zato upam, da je Perko zbral dovolj koristnih informacij, ki mu bodo prišle prav v naslednji sezoni.

Zdi se nam sporno, da gre športnik na start vedoč, da bo diskvalificiran. Kot bi šel atlet na stezo, da bo spotaknil tekmeca, bil morda dopingiran, da preveri, kako hiter je...

V takšne primerjave se ne bi spuščal. Toda vsak šport ima svojo specifiko. Lahko se strinjam z vami, da je takšen nastop s tekmovalnega vidika zgrešen.

Znano je, da imajo trenerji trimesečni odpovedni rok, ko smučarska zveza z njimi prekine sodelovanje. Ste katerega že postavili na hladno?

Za zdaj še z nobenim trenerjem nismo prekinili sodelovanja. Na strokovnem svetu smo sprejeli sklep, da temeljito analiziramo rezultate ter se o nadaljnjih ukrepih odločimo do konca februarja, čeprav se bo mladinsko svetovno prvenstvo povleklo v marec. Konec meseca bomo torej ocenili, ali gremo v nadaljevanje z enakim številom trenerjev ali bomo s kom prekinili pogodbo.

Kot nam je znano, ste tudi vi med sezono nekajkrat razmišljali, da vse skupaj pustite. Drži?

Drži. Pri meni je položaj takšen, da nimam trimesečnega odpovednega roka, temveč enomesečnega. Do 1. marca moram povedati, ali me delo še zanima, po drugi strani pa lahko tudi smučarska zveza z mano prekine pogodbo. Med sezono so mi stvari nekajkrat prišle čez rob.

Zakaj?

Izziv mi je bil in mi je vse skupaj peljati do olimpijskih iger v Sočiju. Veliko stvari smo pripeljali do ravni, da dobro delujejo. Nekaj pa je takšnih, ki ne funkcionirajo. Tu mislim predvsem na ekipo Tine Maze. Komunikacija enostavno ni dobra in nisem prepričan, da v prihodnje bo.

Zanimivo je, da je vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi večkrat poudaril, da ste edini na zvezi, s katerim se lahko normalno pogovarja...

Saj midva z Massijem se pogovarjava povsem normalno in nimava nobenih komunikacijskih težav. Ko debatirava o stvareh, ko Tini pomagamo do boljših pogojev. Toda Massi si želi, da se pogovarjava tudi o drugih stvareh, ker z drugimi na zvezi noče komunicirati. Tega pa nočem.

Mislite, da res ni moč izboljšati komunikacijskih odnosov?

Naj vam dam konkretni primer. Za tekmovalce smo pripravili pogodbo o pravicah in dolžnostih. Mislim, da jo bodo podpisali vsi razen Tine. Vodja ekipe se bo javil in rekel, da ima Tina status šampionke, ki ji ga je dodelil predsednik Tomaž Lovše. Vnovič bodo nastale težave, ki so v tem primeru predvidljive.

Kako komentirate izjavo Massija, da naj se Tina in smučarska zveza ločita ter naj vsak dela zase?

Lahko vam povem svoje osebno mnenje. Mislim, da je to nemogoče. V Sočiju sem se veliko pogovarjal z vodji drugih reprezentanc, ki imajo prav tako v reprezentancah šampione. Vsi sodelujejo z najboljšimi, ker enostavno morajo. In tudi Tina Maze in Smučarska zveza Slovenije bosta morala.