Zdravilišča so bila in ostajajo najmočnejši steber slovenskega turizma. Koliko nočitev ste lani našteli v vseh vaših nastanitvenih zmogljivostih in kaj kaže statistika v primerjavi z minulimi leti?

Leto 2011, ki je bilo zaznamovano z neobetavnimi gospodarskimi razmerami, smo v Termah Krka končali uspešno. Ustvarjene prihodke smo glede na leto 2010 povečali za 13 odstotkov.

Največjo, 48-odstotno rast smo dosegli v obmorskem centru Talaso Strunjan, ki je bil v začetku leta 2010 zaradi obnove zaprt štiri mesece, v letu 2011 pa je posloval zelo uspešno in dosegel rekordno število nočitev. Število nočitev je naraslo tudi v Termah Dolenjske Toplice (za 4 odstotke) in v Termah Šmarješke Toplice (za 2 odstotka). Dosežene rezultate smo dosegli predvsem zaradi povečanja števila nočitev tujih gostov, ki prihajajo k nam zaradi pestre in kakovostne ponudbe tako zdravstvenih kot sprostitvenih programov.

V svetu in tudi v naši državi se še vedno kažejo vplivi in posledice gospodarske krize. Kako se nanje prilagajate v Termah Krka?

V Termah Krka se bomo v letošnjem letu trudili predvsem na področju kakovosti in trženja storitev. Gostom želimo ponuditi privlačne produkte, ki bodo zadovoljili njihove potrebe in uresničili njihova pričakovanja. Naša prednost je, da je zdraviliška dejavnost - z dopolnjujočimi sprostitvenimi programi, programi za krepitev in ohranjanje zdravja, pestro športno in kulinarično ponudbo - primerna za vse generacije in v vseh letnih časih. S širitvijo ponudbe in nadgradnjo kakovosti storitev bomo skušali slediti dogajanju na sicer razburkanem trgu, spreminjajočim razmeram pa se prilagajamo tudi z organizacijskimi spremembami. Z njimi želimo doseči predvsem večjo prodajno usmerjenost ter standardizacijo in izboljšanje naših storitev.

Prihodnji teden bodo zaradi šolskih počitnic najbolj uživali otroci. Ste zadovoljni z zasedenostjo vaših nastanitvenih zmogljivosti v tem času?

V Termah Krka že vrsto let v času zimskih šolskih počitnic pripravljamo različne programe, ki so primerni tako za mlajšo kot za starejšo populacijo. Tudi letošnji programi združujejo ugodje, udobje, umirjenost, naravnanost na zdrav način življenja in primerno telesno aktivnost, pa tudi zabaven animacijski program, ki je pisan na kožo predvsem otrokom.

Hoteli naših poslovnih enot se še polnijo, kot običajno v zadnjem času pa pričakujemo porast povpraševanj in rezervacij še v prihodnjih dneh. Glede na izkušnje namreč opažamo, da gostje - predvsem domači - sklepajo rezervacije bolj v zadnjem hipu.

Ocena: Talaso Strunjan bo zaseden nekoliko bolj kot lani, Terme Dolenjske Toplice približno tako kot minulo leto, Terme Šmarješke Toplice in Hoteli Otočec prav tako.

Vse več ljudi si zgodaj spomladi vzame čas in svoje telo očisti škodljivih snovi. Tudi Šmarješke Toplice že vrsto let slovijo po svojih edinstvenih programih razstrupljanja (VitaDetox in Mini VitaDetox). Katere so njune posebnosti?

V današnjih časih se ljudje skorajda ne moremo izogniti vnosu škodljivih snovi v organizem, saj se ta proces odvija neprestano, dostikrat brez našega nadzora. Nastanek posledičnih ali civilizacijskih bolezni - bolezni srca in žilja, rakastih obolenj, bolezni presnove, povišanega krvnega tlaka in debelosti - je posledica sodobnega načina življenja, saj se človekov prilagoditveni mehanizem ni sposoben prilagoditi tako hitrim spremembam. Ljudje lahko z lastno aktivnostjo sami najbolj vplivamo na učinkovitost obrambnega sistema pred škodljivimi dejavniki in pri tem je pomoč naših strokovnjakov s preizkušenimi programi zelo dobrodošla.

Edinstven program razstrupljanja v šmarjeških termah uspešno izvajamo že deseto leto. Program VitaDetox, ki poteka pod nadzorom svetovalke za prehrano in osebnega trenerja, pospešuje izločanje zdravju škodljivih snovi iz telesa in izboljša njegovo energijsko ravnovesje.

Sestavni del programa je individualno določena telesna dejavnost (PACE, pilates, višinski trening, kardiokros). Vadba dosega pozitivne učinke na delovanje organov izločanja, saj z izboljšano telesno prekrvavitvijo okrepi njihovo delovanje, hkrati pa ustrezna vadba in hujšanje omogočita, da se znebimo maščobnega tkiva, v katerem se največkrat nalagajo presežki škodljivih ksenobiotikov.

Pri programu razstrupljanja s prehranskim postom za posameznika v Šmarjeških Toplicah poskrbijo tudi z duševne plati, saj se za prijetno počutje in ugodje izvajajo sprostitvene masaže s posebnimi hladno stiskanimi eteričnimi olji, ki ublažijo stresni odziv, in posebne nege telesa.

Danes lahko z gotovostjo rečemo, da program prepriča s strokovno utemeljenostjo in raznolikostjo ponudbe, z entuziazmom izvajalcev in očitnim zadovoljstvom gostov, ki se znova in znova vračajo na svoj obred.

Dolenjske Toplice se v zadnjih letih ponašajo tudi s svojo ambulanto Estetika Balnea. Je estetska kirurgija še vedno domena nežnejšega spola ali opažate tudi porast moških uporabnikov?

Estetika Balnea ni bila nikoli le zatočišče žensk. Res pa je, da se moški bolj kot za estetske storitve odločajo za storitve, ki rešujejo razne neprijetnosti, kot so prekomerno potenje, odstranjevanje motečih znamenj in prezgodnjih starostnih madežev.

Prihajajoča pomlad je, tako za ženske kot moške, najbolj aktualno obdobje za storitve pomlajevanja in preoblikovanja telesa. V Estetiki Balnea imajo na voljo aparat RAY LIFE, ki na neinvaziven način uspešno rešuje do sedaj le operativno rešljive težave. Kombinacija terapij z radiofrekvenčnimi in akustičnimi valovi ter pulzirajočo svetlobo omogoča odpravljanje več težav hkrati: celulita, maščobnega tkiva, starostnih peg, madežev na koži, aken in pordele kože ter žilic in gub, dlak…