Naj vam teknejo!

Sestavine:

500 g mehke moke,

500 g ostre moke,

120 g masla,

7 rumenjakov,

5 dl mleka,

30 g sladkorja,

70 g kvasa,

3 žlice ruma,

1 žlička soli,

marelična marmelada,

olje za cvrenje,

sladkor v prahu.

Po originalnem receptu te krofe ocvremo v masti.

Priprava

Rumenjake v manjši skledi solimo in gladko razmešamo.

Ko kvasec sredi moke naraste, dodamo stepena jajca, zmehčano maslo ter preostala sladkor in moko. Testo najprej zgnetemo z rokami, nato pa ga z električnim mešalnikom mešamo 15 minut. Skledo znova pokrijemo, testo pa pustimo na toplem vzhajati 10 minut.

Olje segrejemo.

Iz vzhajanega testa z rokami oblikujemo 6 kroglic velikosti mandarine. Zlagamo jih na pomokano desko in pokrijemo s čistim prtom. Čez nekaj minut krofe obrnemo.

Vzhajane krofe previdno vlagamo v vročo maščobo. Posodo za nekaj minut pokrijemo.

Medtem oblikujemo novo serijo šestih krofov.

Po spodnji strani zlatorumeno ocvrte krofe obrnemo. Cvremo odkrite, vmes pa jih s pomočjo žlice prelivamo z vročo maščobo. Ocvrte s penovko poberemo iz maščobe in zložimo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odcedijo in nekoliko ohladijo.

Serviranje

Mlačne krofe, ki so najbolj dišeči in okusni, nabrizgamo z marelično marmelado, potresemo s sladkorjem v prahu in takoj ponudimo.

Male skrivnosti

Olju dodamo sol, da se med cvrtjem ne peni (toliko).

Na površini pravilno obdelanega testa se tvorijo mehurčki, ki potrjujejo, da smo v testo vtepli zadosti zraka, potrebnega za rast kvasovk.

Če testo pripravimo z rumenjaki, je rahlejše, če ga pripravimo z jajci, pa gostejše.

Če kvašeno testo vzhaja prekratek čas, je gosto in težko. Predolgo vzhajano kvašeno testo postane pustega okusa in grde barve.

Opombe

Pri izbiri moke so si posamezni avtorji nasprotujočih mnenj. Medtem ko nekateri menijo, da je za krofe najboljša mešanica ostre in mehke moke, nas drugi prepričujejo, da so krofi edina sladica, pri kateri testo pripravimo izključno z ostro moko. Dilemo lahko rešimo tudi z nakupom namenske moke za kvašeno testo.