Za iztek bo teden kasneje še finale svetovnega pokala v sibirskem Hanti Mansijsku. Tretje mesto Teje Gregorin v Oslu, fenomenalni tek Klemena Bauerja in nenastop "zmrznjenca" Jakova Faka v Kontiolahtiju so rdeča nit začetka pokljuškega piljenja forme proti Bavarski. Teja Gregorin je iz Skandinavije prinesla največjo lovsko trofejo zime. Uspelo ji je na njeni točno 200. tekmi svetovnega pokala. "S tem se mi je poplačal ves trud, vsa vztrajnost v tekaški in biatlonski karieri," ponavlja Gregorinova in razumljivo dviga pričakovanja: "Sedaj si nadejam, da se bo forma še naprej dvigovala posebej za Ruhpolding."

Z uspehom biatlonske princeske tudi vodstvo reprezentance lepša lovski grad. Kakšne so rože na balkonu, kaže statistika. Slovenski biatlonci in biatlonki so v tej sezoni dosegli 38 uvrstitev med trideseterico, od tega dvanajst med deseterico. Če upoštevamo trend sezone, to lahko primerjamo s preteklimi sezonami. Po še sedmih tekmah bi morali doseči 52 uvrstitev med trideseterico, 17 med deseterico. V najuspešnejši sezoni, leta 2007, so dosegli razmerje 82:18, leto za tem 44:10, v sezoni 2009 je bila bera najskromnejša - 34:4, v olimpijskem letu 2010 pa se je dvignila na 58:11.

Lani so nabrali 69 uvrstitev med trideseterico, 19 med deseterico, tudi stopničke okrepitve - Jakova Faka.

Biatlonec iz mrzlega Mrkopalja, kjer bo v nedeljo maraton, nekdaj imenovan 26 zmrznjenih partizanov, je v tej zimi sam dosegel osem uvrstitev med deseterico. Torej sta dve tretjini fasade lovskega gradiča njegovi. Specialist za velike tekme se je tik pred začetkom zadnjega sprinta v hudem mrazu finske Karelije ustrašil za lani že ozebli strelski prst. "Jakov je pred sprintom s strahom v očeh stopil do mene po odločitev o nastopu," je ozadje opisoval trener Uroš Velepec. "Pustil sem, naj se odloči sam. Le sam ve, kako je s prstom pri minus 17 stopinjah Celzija. Verjetno je želel, da tako kot o nenastopu v mešani štafeti, ki ni imela posebnega pomena, znova odločim kot trener. Je pa njegova prednost sedaj to, da po prihodu na Pokljuko že polno trenira za Ruhpolding. V Kontiolahtiju ni naredil niti omembe vrednega treninga. Le sprehajal se je, napravljen kot medved," je v šali navrgel trener.

Velepcu se je kot specialistu za tekaško pripravo smejalo ob teku Klemena Bauerja. Ihanec je bil najhitrejši v smučini. "Ja, moral bi se enkrat preizkusiti tudi v tekaškem svetovnem pokalu," so Bauerju uhajale misli. Za biatlonca, ki bi teoretično tekmoval le na razdaljah v drsalni tehniki, v tej sezoni ne bo nobenega tovrstnega izziva več. Pogojno le kronometer na Ubijalski hrib v Falunu (3,75 kilometra), pa še ta je v okviru zaključnega Toura. Teoretično so bile v sezoni le tri primerne preizkušnje, novembra v Sjusjoenu, decembra v Davosu in februarja v Ribinsku. Tekačice sprinterke imajo do konca sezone še pet izzivov. Bauerju ostane, da bo strelišče v Ruhpoldingu njegov Lurd.