Za pevko Adele je bila podelitev zelo pomembna, saj se je na oder vrnila prvič po operaciji glasilk novembra lani. Po prejemu nagrade za album 21, ki je bil najbolje prodajani album lanskega leta, je bila vidno ganjena in je veselo vzkliknila: "Mama, zlato je dobro." S šestimi grammyji v enem večeru se je Adele v ženski kategoriji izenačila z Beyonce.

Rock skupina Foo Fighters je bila Adele za petami s petimi grammyji, med drugim za najboljši rock nastop (Walk). Sicer pa je podelitev grammyjev, kot vedno, minila bolj v znamenju glasbe in nastopov kot pa nagrad, čeprav so jih podelili v kar 75 kategorijah. Chris Brown, ki je dobil grammy za najboljši R&B album, je imel kar dva nastopa. To je bilo prvič po letu 2009, ko je bil obtožen napada na Rihanno, da sta oba nastopila na istem kraju ob istem času, čeprav ne skupaj.

Smrtni primer v družini

Gledalci so lahko v neposrednem prenosu televizije CBS iz dvorane Staples Center videli ponovno, čeprav delno oživitev skupine Beach Boys z Mikom Lovom, Alom Jardinom in Brianom Wilsonom. Lady Gaga tokrat ni nastopila, za bizarni trenutek večera je zato poskrbela Minaj, ki je visela nad odrom s kapucinskim zborom v ozadju.

Nastopila sta tudi Paul McCartney in Bruce Springsteen, ki je prireditev odprl s pesmijo We Take Care of Our Own.

Skozi večer so se glasbeniki spominjali preminule Whitney Houston, čeprav je bilo spominskih nastopov še nekaj, med drugim Alicie Keyes in Bonnie Raitt za januarja umrlo legendo Etto James. Gostitelj podelitve LL Cool J je na začetku oblečen v črno dejal, da imajo zbrani smrtni primer v družini, nato je vodil skupinsko molitev za pokojno.

Na truplu Houstonove ni vidnih sledov travme

V svojih nastopih in ob prejemanju nagrad so se pokojne spominjali tudi drugi, najbolj ganljiva pa je bila Jennifer Hudson z izvedbo pesmi Houstonove I Will Always Love You, ki jo je sklenila z osebnim sporočilom, da jo bodo imeli vedno radi. Grammyji so sinoči z nagradami Adele počastili najboljši ženski glas sedanjosti ob hkratni počastitvi spomina na enega najboljših glasov vseh časov, ki se je preselil med legende.

Truplo 48-letne Houstonove so v soboto odkrili v njeni sobi hotela Beverly Hilton v Los Angelesu. Truplo naj bi bilo v kopalni kadi, poleg pa prazna steklenička pomirjeval. Mrliški oglednik je v nedeljo končal obdukcijo trupla, vendar na prošnjo policije ni sporočil rezultatov.

Vodja urada mrliškega oglednika Ed Winter je dejal, da na truplu ni vidnih sledov travme, čakajo pa še na rezultate toksikologije, da bodo lahko potrdili vzrok smrti.

Bobby Brown: Spoštujte družinsko zasebnost

V nedeljo zjutraj so v bolnišnico odpeljali tudi 18-letno hčerko pokojne Bobbi Kristino Brown in jo po kratkem počitku in pregledu zaradi stresa in napetosti odpustili. Njen oče, glasbenik Bobby Brown, s katerim se je Houstonova poročila leta 1993, ločila pa leta 2007, se je zahvalil za vse izraze sožalja in prosil medije, naj v teh težkih časih spoštujejo družinsko zasebnost.

Houstonova bi morala nastopiti v soboto zvečer na slovesni večerji pred podelitvami grammyjev v istem hotelu, kjer so jo potem našli mrtvo. Organizator prireditve in dolgoletni mentor Houstonove Clive Davis dogodka ni odpovedal, ampak ga je posvetil spominu na pokojno. Davis je Houstonovo pred več kot 20 leti kot mlado nadobudno umetnico predstavil na isti prireditvi.

Whitney Houston, ki se je zadnja leta spopadala z odvisnostjo od mamil in je izgubljala glas, je lani na gala večerji v Beverly Hiltonu poskrbela za malce nerodnosti z zmedenim obnašanjem in škripavim glasom.

Žalosten konec za veliko glasbeno zvezdo, ki je navdihnila mlajše generacije pevk, kot so Christina Aguilera, Mariah Carey in Jennifer Hudson.