Kratkohlačniki kljub Carmelu Anthonyju in Amar'u Stoudemireju v letošnji sezoni prikazujejo slabe igre, ob odsotnosti obeh zvezdnikov pa so navijači New Yorka praktično že obupali. A vero v boljše čase jim je vrnil ravno Lin, ki je na zadnjih petih tekmah, ko je dobil več priložnosti, dosegel v povprečju 26,8 točke, New York pa je slavil zmago na vseh petih obračunih. Pojav je v ZDA dobil tudi uradno ime - "Linsanity".

Američanom je Linov uspeh še toliko bolj pri srcu, ker je je bila njegova pot med zvezde posuta s trnjem. Po srednji šoli triindvajsetletni Američan kitajskih in tajvanskih korenin ni prejel povabila kakšne izmed znamenitih košarkarskih univerz, zato je DVD svojih iger poslal na vse univerze tako imenovane Ivy League ter svojima sanjskima šolama - Stanfordu in UCLA. Zagotovljeno mesto v moštvu je dobil le pri Brownu in Harvardu, Lin pa se je odločil za slednjega.

Po opravljeni diplomi iz ekonomije je sledilo razočaranje, saj ga na naboru leta 2010 ni izbralo nobeno moštvo NBA. Kljub temu si je z dobrimi igrami v poletni ligi priboril pogodbo z Golden State Warriors, a veliko priložnosti za dokazovanje ni dobil. Trikrat so ga bojevniki poslali na kaljenje v razvojno ligo, a ga vsakič znova poklicali nazaj. Zanimivo je, da je v enem od intervjujev v krstni sezoni Jeremy Lin svojo igro primerjal s slovenskim reprezentantom Goranom Dragićem: "Nihče od naju ni posebno dober atlet, a sva oba izredno efektivna in znava igrati košarko z glavo."

Po koncu lockouta v letošnji sezoni je Golden State Lina odpustil, novo upanje pa so mu ponudili pri Houston Rockets. A ker so rakete nujno potrebovale novo moč pod košema, mesto v ekipi pa sta imela zagotovljeno organizatorja igra Kyle Lowry in Dragić, je dobil večer pred začetkom sezone znova nogo. Pristal je pri New York Knicks, ki so ga 17. januarja poslali v razvojno ligo k Erie BayHawks. Tri dni kasneje je k zmagi svojega moštva prispeval 28 točk, 11 skokov in 12 asistenc ter nemudoma znova dobil mesto v moštvu kratkohlačnikov. 4. februarja je na tekmi proti New Jerseyju zaradi številnih odsotnosti dobil veliko priložnost za dokazovanje, ki jo je zgrabil z obema rokama - dosegel je 25 točk, pet skokov in sedem asistenc.

Naslednji obračun proti Utah Jazz je prvič v karieri začel v prvi peterki, z 28 točkami in osmimi asistencami pa je bil znova glavni junak. Proti Washingtonu je prispeval dvojnega dvojčka s 23 točkami in desetimi asistencami, najboljšo predstavo v karieri pa je prihranil za Los Angeles Lakers, katerim je nasul kar 38 točk. Zmago svojemu moštvu, peto zaporedno, je zagotovil tudi proti Minnesota Timerwolves, ko je dosegel 20 točk.

"Ne vem, kaj naj rečem," fenomena ne zna razložiti trener New Yorka Mike D'Antoni: "Česa takšnega še nisem videl. Ne zgodi se pogosto, da košarkar, ki ga pozna le redko kdo, odigra pet vrhunskih tekem zapored." Bolj nazoren je bil Lin: "Ko pridem na igrišče, poskušam iz sebe spravite vse emocije in na parketu pustiti srce. Niti za trenutek se ne držim nazaj. Nikomur ne želim dokazati ničesar, zanima me samo, da kot moštvo zmagujemo. Igramo vse bolje in kar naenkrat se nas bojijo vsi." Pred Linovo "eksplozijo" je New York izgubil enajst od trinajstih dvobojev, sedaj ima pet zaporednih uspehov. Od izgubljene sezone navijači v velikem jabolku sedaj sanjajo celo o naslovu prvaka, prvem po letu 1973. Vse zaradi Jeremyja Lina. Hkrati pa molijo, da le ne gre zgolj za muho enodnevnico...