Whitney Houston je odraščala v New Jerseyju, izvirala pa je iz glasbene družine. Njena mama Cissy Houston je bila zvezda gospela, iz njene družine prihaja tudi pevka Dionne Warwick, sestrična Houstonove, Aretha Franklin pa je bila Houstonova botra. Kariero je sicer začela na modnih pistah (bila je tudi ena prvih temnopoltih žensk, ki je krasila naslovnico revije Seventeen), pela je še kot otrok v cerkvenem zboru, v najstniških letih pa pogosto nastopala kot spremljevalni vokal za več tedaj popularnih glasbenikov.

Kraljica pop glasbe

V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja je postala kraljica popularne glasbe. Samo v ZDA ji je uspelo prodati 55 milijonov, v celotni karieri pa več kot 170 milijonov plošč. V glasbeni industriji, ki jo preplavlja množica muh enodnevnic, je Houstonova zaslovela, slovela in se obdržala zaradi svojega izjemnega vokala. Nespornost slednjega je dokazala februarja 1985, ko je izšel njen prvi singl z naslovom "You Give Good Love".

Umrla, še preden ji je glava omahnila pod gladino vode

Mirovala ni niti v naslednjih letih, že dve leti kasneje je izdala album z naslovom "Whitney", kasneje "I'm Your Baby Tonight", leta 1992 pa filmsko glasbo, t. i. soundtrack, za Telesnega stražarja. Istega leta se je poročila s "slabim fantom" Bobbyjem Brownom, kar je (za)skrbelo mnoge oboževalce. V času trajanja zakona naj bi jo večkrat pretepel in z njo grdo ravnal, ločila sta se leta 2007. V zakonu se jima je rodila hči Bobbi Kristina.

Z Bobbyjem leta 1998. (Foto: AP)

Težave priznala, a zagotovila, da so pod nadzorom

Zaslovela je tudi s hiti "How will I know", "Saving all my love for you" in "I will always love you". Za svoje delo je prejela šest grammyjev, med drugim za najboljšo pesem leta za "I will always love you" in za najboljši album za Telesnega stražarja. Slednja je po velikem uspehu filma postala najbolje prodajan singel ženske glasbenice v zgodovini šovbiznisa.

Zadnji nastop Whitney Houston: Da, Jezus me ljubi

Do konca desetletja je tabloide polnila predvsem z novicami o jemanju drog. Leta 2002 je v intervjuju priznala za svoje težave, a je zagotovila, da ima vse pod nadzorom. Glavni indikator, da ima zvezdnica resne težave z zasvojenostjo, se je pojavil leta 2009, ko je izdala album z naslovom "I Look To You". Medtem ko je album požel same hvale, so nastopi v živo kazali na njeno slabo fizično zdravje.

Leta 2010 je odšla na turnejo "Nothing But Love World Tour", a so se mnogi oboževalci zaradi slabih nastopov pritoževali in zahtevali povračilo denarja za nakup vstopnice. Odšla je na zdravljenje. 

Med nastopom leta 2009. (Foto: AP)

Vplivala na več generacij glasbenikov

Imela je tudi igralsko kariero in oboževalci se je spomnijo med drugim zaradi glavne vloge v filmu Telesni stražar, kjer je zaigrala skupaj s Kevinom Costnerjem.

Leta 2009 se je kot največkrat nagrajena glasbenica v zgodovini vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov (prejela jih je kar 415, med njimi emmyje in grammyje). Njena glasba je vplivala tudi na novo generacijo mlajših pevk, med katerimi sta Christina Aguilera in Mariah Carey.  Smrt dive je pretresla ves glasbeni svet, ki je najbolj "glasno" žaloval prek spleta.

Poleg tega je bila politično aktivna, saj se je borila za odpravo apartheida v Južnoafriški republiki in za izpustitev nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele iz zapora.