Noben drug praznik v ljudeh ne vzbuja toliko različnih čustev – nekateri ga naravnost obožujejo, bom tvegala in zapisala, da gre tukaj večinoma za ženske, in če bi ugibala, zato, ker vsaj enkrat na leto dobijo šopek rož, bonboniero in mehkega medvedka. Pa poljub, seveda, tega ne gre pozabiti. Nekatere celo večerjo in če imajo res veliko srečo, jo njihov partner celo skuha sam. Ker, kakšna pošast bi pa bil, če se ne bi vsaj takrat spomnil nanjo? Spodobi se, spodobi.

S plišastim medvedom ne morete brcniti v temo. Razen, če jih vaša izvoljenka ne mara, seveda. (Foto: Reuters)

Potem so tukaj fanatiki, obsedeni z ljubeznijo (oziroma tem, kar mislijo, da je), srčki, plišastimi igračami, srce parajočimi pesmimi in rdečimi oblačili, ki so na ta dan zapovedana moda. To je tista skupina ljudi, ki si želi, da bi bil vsak dan Valentinovo, tisti, ki mislijo, da je ljubezen držanje za roke, strmenje v oči drug drugega in izbiranje imena za prvega skupnega otroka (po možnosti na prvem zmenku).

In še drugi pol – ciniki, sovražniki in tisti, ki verjamejo, da ljubezen prinese le bolečino, trpljenje in glavobol (zlasti po noči, polni alkohola, ko se skušamo spopasti s prvima dvema). In le kako bi lahko častili praznik ljubezni, ki ga je, vsaj po nekaterih legendah sodeč, vzbudil sveti Valentin, ki je ječarjevi slepi hčeri povrnil vid, ji napisal ljubezensko pismo, nato pa so ga obglavili?

Praznika ljubezni ne znajo vsi ceniti. (Foto: AP)

Pa poglejmo na to temačnejšo stran Valentinovega. Če malo pobrskate po spletu, boste kaj hitro naleteli na strani, posvečene "Protivalentinovemu". Ta se deli na dve skupini – ljudi, ki so načeloma proti tržni naravnanosti praznika, in na tiste, ki se jim zdi, da jim je podoba romantične ljubezni vsiljena. Ti menijo, da jim kultura vsiljuje ta en dan v letu, ko morajo razglasiti svojo ljubezen, saj bodo sicer čutili posledice v svoji zvezi. In če je tako, potem v takšnem primeru svobodna volja do izražanja ljubezni ne obstaja in še korak naprej – po njihovem to potem sploh ni prava ljubezen.

In zakaj vse bi lahko prezirali (če ne celo sovražili) ta dan? Moški se obnašajo kot otroci in ne prenesejo pritiska svojih partnerk, ki pričakujejo darilo, zmenek, klic oziroma sploh karkoli od njih. Tudi prijatelji na ta dan niso ravno v največjo pomoč – če vam fant da butasto darilo, vas bodo dražili, če vam ne da ničesar, vas nima rad, če vam da ekstravagantno darilo, ki ga je po možnosti izdelal sam, vam zagotovo kaj prikriva ali pa ga peče vest. Če ste moški, na ta dan težko naredite kaj prav.

Ju je zadel Kupid? (Foto: AP)

Tudi Kupid vzbuja pri ljudeh različne občutke. To je bil moški/otrok, ki je v ljudi meril strupene puščice in skušal ustvariti ljubezen. Danes bi ga aretirali zaradi zalezovanja in uporabe smrtonosnega orožja.

Valentinovo je tudi izjemno nezdrav praznik – ko ste končno izgubili nekaj odvečne decembrske teže, pride ta dan in vas posiljuje s čokolado in torticami. A kaj, ko so tako dobre in se jim je tako težko upreti.

In če ste samski in ste že za novo leto doživljali travme, ker niste imeli kogarkoli za poljubiti, potem je kar najbolje, da si priskrbite steklenico dobrega vina (če imate radi tekilo, bo ta verjetno še boljša izbira), pogledate kak dober film (nikar romantičnega s srečnim koncem, sploh če vam vaš status ni najbolj pri srcu) in ste srečni, da imate vsaj psa ali mačko, ki vam izkazujeta neskončno ljubezen. A prosim vas … če se boste napili, ugasnite telefon. Nič ni hujšega kot pijani klici nekdanjim fantom ali dekletom, ki so v tistem trenutku res videti kot edina prava izbira na svetu, a verjemite mi – že naslednji dan se bo izkazalo, da ni tako.

Če ne marate romantičnih pesmi, pa naj bodo vesele, ker opevajo ljubezen, ali žalostne, ker opevajo izgubo le-te, raje ne prižigajte radia. Ali televizije. Ali facebooka. Za tak trenutek bo verjetno še najbolj primerna Die My Darling skupine Metallica.

V Muzeju končanih zvez boste naleteli tudi na malo zdelanega vrtnega palčka. (Foto: AP)

Še ena od možnosti, kako preživeti Valentinovo, če ga ne morete ali nočete v dvoje, je obisk Muzeja končanih zvez v Zagrebu, kjer boste našli vse od koles, vojaških jaken, sekir, lisic in še kaj. Tja namreč stvari, ki jih nočejo več ali pa so preveč boleče za imeti, nosijo nekdanji pari. In namesto, da bi jih vrgli v smeti, jih dajo na razstavo, zraven pa pripišejo še kakšno žgečkljivo ali pa sramotno zgodbo o koncu zveze.

In še en nasvet za konec. Poskusite preživeti. Saj je le en dan. Že jutri vas čaka nov, v sivino zavit dan, na katerega vas bodo soprogi, fantje in predstavniki moškega spola spet ignorirali. In svet bo ponovno v ravnovesju.