Gasilci naj bi po gozdnem požaru ocenjevali škodo, ki jo je povzročil ogenj, ko so v enem izmed sektorjev naleteli na presenetljiv prizor. Sredi pepelnate puščave je ležalo ožgano moško truplo, ki ga je očitno pokončal požar. Kar jih je zares šokiralo, pa je bila pokojnikova obleka oziroma ostanki le-te. Nosil je namreč popolno potapljaško opremo – neopren, kisikovo bombo, masko in plavutke. Nemudoma je bila sprožena preiskava, ki naj bi razjasnila okoliščine nenavadne smrti.

Čez nekaj dni se je izkazalo, da se je nesrečnik v tistem tednu, ko so v okolici divjali požari, odpravil potapljat v bližnje jezero. Kot je ob velikih gozdnih požarih v navadi, je na pomoč priskočila flota letal za gašenje požarov. Ti so vodo za gašenje zajemali v okoliških jezerih, ki so jo nato izpustili nad ognjene zublje. Po legendi naj bi med enim od polnjenj naš potapljač končal v vodnem rezervoarju letala, ki ga je nato skupaj z vodo odvrglo na prizadeto območje.

Odgovor, zakaj gre zgolj za urbano legendo, ki bi se v resničnosti zelo težko zgodila, lahko najdemo na hrvaškem spletu. Canadair CL-415, ki ga uporablja protipožarna eskadrilja hrvaškega vojnega letalstva, vodo zajema tako, da se zapelje po površini jezera (morja) in v vodo spusti dve cevi, s katerima v petnajstih sekundah načrpa približno šest tisoč litrov vode. Cevi imata tako majhen premer, da skoznje ne bi šla niti manjša žival, kaj šele človek.

Preostale legende najdete tukaj.