V Cerknici komaj čakamo, da zapade sneg. Sneg pomeni zimo, zimo pa odganja pust! In pust je največji butalski državni praznik. Pri nas za pomlad poskrbijo coprnice in Butalci. V četrtek prevzamejo oblast, prižgejo pustni ogenj in odprejo pustni teden v Butalah.

Petek je namenjen kulturi. Včasih so na Butalskem Deželnem Zboru sejali naši posranci. Zdaj pa se vsi že celo leto smejimo pravemu, slovenskemu parlamentu in za nas, Butalce, ne ostane nič dovolj neumnega. Župan Butalski je tako za letos pripravil kar Butalsko Prestolnico Kulture - ČOHOVO 2012. Priznani butalski umetniki bodo predstavili svoje najnovejše kulturne projekte. Izrazni ples, zbori, čarovnik, umetniške instalacije, slikarska razstava in še marsikaj drugega vas čaka na skoraj zabavni prireditvi v Kulturnem domu Cerknica.

Sobota je kot vedno namenjena najmlajšim maškaram. V športni dvorani v Cerknici se bo na Coprarijah plesalo, pelo in igralo. Največjo otroško maškarado bodo poleg tradicionalnih cerkniških pustnih likov obiskali tudi animatorji, mažoretke, čarovnik in pevka Andreja Zupančič.

Največja in najbolj prepoznavna pustna prireditev v Cerknici pa je seveda tradicionalni karneval. Na pustno nedeljo bo butalske ulice preplavil Coprniški bal! Ogreli se bomo z Butalskim tekom v maskah, ki bo ob 11. uri zapolnil karnevalsko traso. Točno okoli 12.32 pa se bo začel še ples coprnic, hudičev, Butalcev, žab, polhov in ostalih mask. V ritmu številnih godb se jim bodo pridružile tudi vse velike pustne figure na čelu s coprniško pramaterjo Uršulo in pustne skupine iz vse Slovenije.

Zabava v Butalah traja pozno v noč, včasih tudi do pepelnične srede, ko se z najstarejšo pustno predstavo, pustnim pogrebom, za vedno poslovimo od našega pusta. Njegove ostanke na mostu zažgemo s pustnim ognjem in užaloščeni za njim poskačemo v vodo. V Cerknici bo torej veselo! Od debelega četrtka do pepelnične srede bodo Butale spet center pustnih norčij! Nadenite si svojo masko in se nam pridružite. Kdo ve, morda nam pa skupaj tudi tokrat uspe odgnati mrzlo zimo…

promocijsko besedilo