Houstonova je bila kraljica popularne glasbe v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja in je samo v ZDA prodala 55 milijonov plošč. Preskusila se je tudi v igranju, oboževalci se je spomnijo predvsem po glavni vlogi v filmu Telesni stražar, kjer je igrala skupaj s Kevinom Costnerjem.

Whitney Houston je bila zadnja leta odvisna od mamil in tablet. Na truplu niso našli sledi nasilja, vendar vzrok smrti ostaja neznan in ga po navedbah policije še preiskujejo.

Včeraj bi se morala udeležiti podelitve nagrad grammy, ki naj bi potekala drugače. Po navedbah ameriške televizije CNN organizatorji razmišljajo, kako bi se poklonili umrli pevki. Pri tem naj bi sodelovala pevka Jennifer Hudson. Producent dogodka Ken Ehrlich je ob tem dejal, da je Whitney Houston vedela, kako pomembno je navdušiti občinstvo, in da bodo to poskušali narediti.

Pevkina smrt je pretresla tako njene oboževalce kot svet glasbe. Ob novici so številne znane osebnosti in njeni oboževalci že izrazili sožalje. "S strtim srcem in solzami po pretresljivi smrti moje prijateljice... Kot eden najboljših glasov, ki je obdaril ta svet, nikoli ne bo pozabljena," je na socialnem omrežju Twitter zapisala pevka Mariah Carey.

"Izgubili smo še eno legendo. Ljubezen in sožalje njeni družini. Pogrešali jo bomo," je na Twitterju zapisala zvezdnica Christina Aguilera, medtem ko je pop pevka Rihanna napisala le: "Brez besed, le solze."

Whitney Houston, ki je odraščala v New Jerseyju, je izvirala iz glasbene družine. Njena mama Cissy Houston je bila zvezda gospela, iz njene družine pa prihaja tudi pevka Dionne Warwick, sestrična Houstonove.

Houstonova, ki je kariero začela na modnih stezah kot model, je peti začela še kot otrok v cerkvenem zboru, v najstniških letih pa je pela back vokal za več takrat priljubljenih glasbenikov.

Tedaj jo je opazil glasbeni mogotec Clive Davis in takoj prepoznal njen talent. "Takrat sem jo prvič slišal peti v stilu njene mame v klubu... pustila je osupljiv vtis," je dejal Davis.

Hustonova je v nadaljevanju kariere postala zlata deklica glasbene industrije. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja je bila ena najbolj prodajanih pevk. Občinsko je prevzela z neutrudnim, močnim in izjemnim glasom, ki je izviral iz cerkvene glasbe in se prilagodil popu.

Znana je bila predvsem po hitih How will I know, Saving all my love for you in I will always love you. Pevka je za svoje delo prejela šest nagrad grammy, med drugim za najboljšo pesem leta za I will always love you iz filma Telesni stražar in za najboljši album za The Bodyguard. V karieri je prodala več kot 170 milijonov plošč.

Njena glasba je vplivala tudi na novo generacijo mlajših pevk, med katerimi sta Christina Aguilera in Mariah Carey. Poleg tega je bila politično aktivna, saj se je bojevala za odpravo apartheida v Južnoafriški republiki in za izpustitev nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele iz zapora.

V zadnjih letih je njena kariera zamrla, saj se je bojevala predvsem z lastno odvisnostjo od drog, težave pa je imela tudi v zakonskem življenju. Od moža, pevca Bobbyja Browna, ki naj bi jo večkrat pretepel in z njo grdo ravnal, se je ločila leta 2007.