Dunajčani prisegajo na to, da je okusno pecivo iznašla pekovka Cäcilie Krapf, ki je okoli leta 1690 v svoji trgovinici ob vratih Peilertor izdelovala znamenite Cillijine kroglice, znane po vsem Dunaju, in jih v pustnem času polnila z vloženim sadjem. Več avtorjev dokazuje, da so bili krofi znani že v stari rimski kuhinji, danes pa so predvsem klasična pustna sladica.

Sestavine:

1000 g moke (pol gladke in pol ostre),

140 g sladkorja,

100 g masla,

10 rumenjakov,

4 dl mleka,

0,8 dl sladke smetane,

0,3 dl ruma,

2 žlici limonovega soka,

lupina neškropljene limone,

2 kockici kvasa Fala,

olje za cvrtje,

marelična marmelada za polnjenje.

Priprava

Moko presejemo v večjo skledo in ob robu dodamo sol. V zmehčano maslo vmešamo sladkor, rumenjake, naribano lupinico limone in dodamo k moki. Nato prilijemo rum, sladko smetano, limonov sok in v mleku raztopljen kvas. Vse skupaj vmešamo v moko. S kuhalnico drobno stepamo, da pripravimo rahlo, gladko testo, ki odstopa od posode. Z električnim mešalnikom bo stepanje manj naporno. Testo pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati 45 minut.

Vzhajano testo predenemo na pomokano delovno površino. Razvaljamo ga približno 2 centimetra debelo, potem pa z ustreznim modelom izrežemo krofe. Zlagamo jih na prt in pustimo vzhajati 15 minut.

Tik pred koncem vzhajanja segrejemo olje na približno 140 stopinj Celzija. V njem krofe po obeh straneh zlatorjavo ocvremo, jih zložimo na papirnat prtič, da se odcedi odvečna maščoba, jih z brizgalko napolnimo z marelično marmelado in na koncu potresemo s sladkorjem v prahu.