Izvršni producent podelitve glasbenih nagrad Ken Ehrlich je s skupino sodelavcev vse od smrti Whitney Houston razmišljal, kako bodo na pravilen in spoštljiv način obeležili njeno prehitro in tragično smrt. Prišli so do odločitve – priznana pevka Jennifer Hudson bo za pela v njeno čast.

"Več v tem trenutku ne moremo narediti, saj je novica še preveč sveža v naših glavah, če pa Whitneyjinega doprinosa h glasbi ne bi počastili, bi bili brezbrižni,“ je pojasnil Ehrlich, ki je eden od vodilnih ljudi pri podelitvi vse od 80. let prejšnjega stoletja.

Tudi zanj je bilo težko opazovati glasbeničin zaton v zadnjih letih, ko sta kaos v njenem življenju in odvisnost terjala njen edinstveni glas in zlato kariero. "Težko je razmišljati o umetniku, ki je imel tako edinstven dar in glas, da ne omenjam lepote, in ravno zaradi tega je bilo njene težave v zadnjih letih še težje sprejeti in se z njimi sprijazniti,“ je dejal.

Sicer pa so se na smrt Whitney Houston (v karieri je prejela šest grammyjev) že odzvali največji zvezdniki, kakor tudi najbolj odmevna imena glasbene industrije.

Za uspeh dovolj samo dober glas

Adele naj bi lani rešila glasbeno industrijo s tem, da je dokazala, da je lahko za uspeh dovolj le dober glas, brez dodatnega cirkusa, ki krasi nekatere druge znamenite glasbene zvezde. Podelitev grammyjev bo zanjo pomembna tudi zato, ker bo prvič javno nastopila potem, ko je lani oktobra odpovedala vrsto koncertov zaradi operacije grla, ki jo je prestala v naslednjem mesecu.

Triindvajsetletna Adele je navdušila tako kritike, kot občinstvo, kar dokazuje to, da se je njena glasba lani najbolje prodajala od vseh. Nominirana je v kategoriji najboljši album leta ("21"), plošča in pesem leta ("Rolling in the Deep"), najboljši pop vokalni album ("21"), najboljši pop vokalni samostojni nastop ("Someone Like You") ter kratki glasbeni video ("Rolling in the Deep").

Pestra konkurenca

Lani je grammyja za album leta pobrala Arcade Fire ("Suburbs"), za pesem in ploščo leta pa Lady Antebellum ("Need You Now"), ki ju letos ni med nominiranimi v teh kategorijah. Adele bodo skušali v kategoriji album leta premagati Foo Fighters ("Wasting Light"), Lady Gaga ("Born This Way"), Bruno Mars ("Doo-Wops & Hooligans") ter Rihanna ("Loud").

V kategoriji plošča leta se za nagrado potegujejo tudi Bon Iver ("Holocene"), Bruno Mars ("Grenade"), Mumford & Sons ("The Cave") in Katy Perry ("Firework"). Za najboljši pop vokalni nastop pa Adele delajo konkurenco Lady Gaga ("You and I"), Bruno Mars ("Grenade"), Katy Perry ("Firework") in Pink ("Fuckin Perfect").

V kategoriji pesem leta pa so poleg "Rolling in the Deep" (Adele Adkins in Paul Epworth) še "All of the Lights" (Jeff Bhasker, Stacy Ferguson, Malik Jones, Warren Trotter in Kanye West), "The Cave" (Ted Dwane, Ben Lovett, Marcus Mumford in Country Winston), "Grenade" (Brody Brown, Claude Kelly, Philip Lawrence, Ari Levine, Bruno Mars in Andrew Wyatt) in "Holocene" (Justin Vernon).

Podelitev nagrad v kar 75 kategorijah bodo popestrili nastopi številnih glasbenih zvezd, med drugim bodo nastopili Foo Fighters, Katy Perry, Nicki Minaj, Coldplay, Taylor Swift, Kelly Clarkson, Jason Aldean, Bruce Springsteen, Paul McCartney in Beach Boys.