32 sekund je trajal kulturniški prehod bodočega četvernega ministra Žige Turka, ki bo skrbel tudi za kulturo, skozi špalir besnih kulturnikov, čakajočih na toplem pred vhodom v Cankarjev dom. 32 sekund čistega trpljenja, kot se za dobrega kulturnika spodobi, saj le iz pomanjkanja in trpljenja menda nastane kulturni presežek. Tako da predstava pred torkovo podelitvijo Prešernovih priznanj v bistvu ni bila nekulturniški izliv kulturnikov, kot so nekateri napak pomislili, pač pa le predpriprava - tako rekoč okulturjenje bodočega gospodarja kulturnega evra. </p_2></p>

13 točk si je na dnevni red svoje zadnje seje v četrtek postavila vlada, ki jo je vodil Borut Pahor. 172 sej so spravili pod streho v več kot treh letih, a nekaj manj kot v štirih letih, kot bi si želel Pahor. Zadnjo sejo so pripravili kar v Vili Podrožnik, ker veliki sejni sobi na Gregorčičevi očitno ne zaupajo več, pa tudi ministrov je od začetka vladanja ostalo bore malo. Eni so odstopili, drugi predčasno odšli v novo službo, tako da je Pahor na koncu ostal skoraj sam v edinstveni koaliciji z zunajparlamentarno LDS.

68 letal airbus 380 bo moralo po pozivu evropske agencije za varnost v letalstvu na pregled zaradi razpok na krilih. Agencija je že konec januarja zaradi odkritih razpok izdala podoben poziv letalskim družbam za pregled 20 letal A380. EASA je odločitev o razširitvi pregleda na vsa letala 380, ki so trenutno v rabi, sprejela v sredo po "prvih rezultatih" dosedanjih pregledov. Predstavniki evropskega proizvajalca Airbus so konec januarja priznali, da je za razpoke na kovinskih opornikih v krilih kriva kombinacija napak pri proizvodnji in oblikovanju, vendar so obenem zatrdili, da gre za "nekritične dele" krila in da to ne predstavlja nevarnosti za letenje.

115 milijonov Evropejcev sta leta 2010 ogrožali revščina in socialna izključenost, po v sredo objavljenih podatkih Eurostata to predstavlja 23,4 odstotka prebivalcev EU. Tveganje revščine ali socialne izključenosti pomeni, da so se ljudje znašli v vsaj eni od navedenih situacij - ogroženost zaradi revščine, določene glede na nacionalne kazalnike dohodka, huda materialna prikrajšanost ali življenje v gospodinjstvu z nizko delovno intenzivnostjo. Najvišji delež ljudi, ogroženih zaradi revščine ali socialne izključenosti, so leta 2010 zabeležili v Bolgariji (41,6 odstotka), najnižjega pa na Češkem (14,4 odstotka). V Sloveniji je znašal ta delež 18,3 odstotka. Evropski statistiki so merili položaj leta 2010; ta se od takrat zagotovo ni izboljšal.

64 stečajev nad pravnimi osebami je steklo januarja, ko je bilo blokiranih 3339 računov pravnih oseb. Začeti so bili štirje postopki prisilne poravnave, izbrisanih je bilo 285 družb, so v ponedeljek ugotavljali v Bonitetni hiši i.

100.000 gospodinjstev v Srbiji, kjer se že slab mesec spopadajo s presežkom snega in deficitom toplote, bo z žegnom države lahko vrglo v smeti februarski račun za elektriko. Edini pogoj za takšno amnestijo je, da se gospodinjstvo ogreva z električno energijo. Predsednik Boris Tadić je sočasno s tem, ko je v četrtek napovedal plačilno nedisciplino z žegnom države, državljane poprosil, naj z elektriko vendarle varčujejo. Pa čeprav je zastonj.