Med 49 skakalkami iz 14 držav bodo slovenske barve zastopale Katja Požun, Maja Vtič, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Anja Tepeš in Manja Pograjc. "Ženski smučarski skoki so postali enakovreden partner v športu. Vzdušje v slovenski ekipi je tako kot vedno odlično, zelo se veselimo tekem pred domačimi gledalci, ki bo dekletom dal še dodatno motivacijo," je začel glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Triplat in na vprašanje o tem, kakšne uvrstitve pričakuje od svojih varovank, samozavestno odvrnil: "V 'poden' s telemarkom. Pred sezono smo si postavili za osrednji cilj uspešne nastope januarja in februarja. Ekipo peljemo po začrtanih tirnicah." Če je bil šef skrivnosten, je bil njegov pomočnik Primož Peterka bolj neposreden: "Na zmagovalnem je v dveh dneh skupaj na razpolago šest prostih mest. Upam, da jih bodo čim več zapolnile Slovenke."

Prvo ime slovenske reprezentance je 18-letna Katja Požun, ki je že leta 2008 osvojila bronasto kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu. Nato je skakalne smuči za tri leta postavila v kot in začela trenirati nogomet, a po treh letih premora je prevladala ljubezen do skokov in Požunova se je pred letošnjo sezono vrnila na skakalne smuči. Največji uspeh je dosegla konec minulega tedna, ko je na tekmi za svetovni pokal v Hinzenbachu v Avstriji zasedla tretje mesto, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je četrta. Ker imajo na Smučarski zvezi Slovenije tradicijo, da nordijski tabor vsako uvrstitev na stopničke proslavi z odpiranjem šampanjca, je morala to narediti tudi Požunova, ki pa je tovrstnega početja še nevešča, zato so ji za pomočnika določili Peterko.

"Tekma pred domačimi gledalci zame ni dodatno breme, ampak motivacija. Upam, da bo Ljubno najbolje obiskana tekma svetovnega pokala za ženske in da bo temu primerno tudi vzdušje. Komaj čakam začetek tekme, forma je dobra, skakalnica, ki ima nekoliko starejši profil, pa mi je zelo všeč," je povedala Katja Požun, ki je znana po psihični trdnosti. "Ko imam priložnost za visoko uvrstitev, ne razmišljam o rezultatu, ampak o čim bolj tehnično popolnem skoku," pravi dijakinja četrtega letnika ekonomske šole v Trbovljah, kjer jo letos čaka tudi matura, zato se nanjo pripravlja tudi s pomočjo študija prek medmrežja. Še prej jo konec meseca čaka nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu v Turčiji. Požunova nima težav s preveč kilogrami in s tem povezanim hujšanjem, ampak nasprotno - pred tekmami se mora dobro najesti in veliko piti, da zaradi prenizke teže ni diskvalificirana. Ker pri višini 173 centimetrov tehta le 51 kilogramov, ima 15 centimetrov krajše smuči od maksimalne dovoljene dolžine.

Ostalih pet slovenskih skakalk, ki bodo nastopile v Ljubnem, upa na svoje najboljše skoke v dosedanjem delu sezone.