Ali vas je na državnem prvenstvu kaj presenetilo? Prihaja namreč mladi val - Dežman, Hvala, Lanišek...

Presenečenj ni bilo. Lepo je opazovati velik premik, ki ga je naredila mladinska ekipa, kar je lep obet za mladinsko svetovno prvenstvo.

Kaj se dogaja z Robertom Kranjcem. V Predazzu je dvakrat ostal brez točk, na državnem prvenstvu je zasedel peto mesto. Ali je padel v krizo?

Ni razloga za zaskrbljenost in paniko. Po vrnitvi z Japonske smo se odločili, da Kranjec ostane dan dlje doma in se ekipi priključi šele v petek. Imel je malo več kondicijskega treninga, zato je prišel na tekmo malce preveč zakrčen. S treningi bomo poskrbeli, da bo spet ujel tekmovalni ritem.

Tudi Jurij Tepeš je ostal na zadnjih dveh tekmah praznih rok.

Ker je v kvalifikacijah v Predazzu skočil 126,5 metra, je to dokaz, da je še vedno sposoben osvajati točke. Že vso sezono mu manjka stabilnosti, nihanja so prevelika, zato ostaja na treningu v Kranju s klubskim trenerjem Primožem Rychlyjem. V ponedeljek bo odpotoval v Klingenthal, kjer se bo pridružil ekipi, ki bo dopotovala iz Willingena.

To pomeni, da boste v Willingenu nastopili le s petimi tekmovalci, čeprav imate pravico s šestimi.

Tekmovalci, ki bi lahko zasedli izpraznjeno mesto, imajo druge obveznosti. Mladinci imajo tri tekme alpskega pokala v Kranju, nato gredo na priprave v Predazzo, saj jih čaka mladinsko svetovno prvenstvo v Turčiji. Ekipa B je na celinskem pokalu v ZDA.

Kakšna so slovenska pričakovanja na nemški turneji?

Čaka nas naporna serija petih tekem na treh prizoriščih, ki so med seboj zelo oddaljena, zato bomo veliko časa preživeli v kombijih. Fantje so pripravljeni na takšne napore, zato smo optimisti. V pokalu narodov imamo 1803 točke po 21 od 33 tekem. Cilj sezone je, da presežemo rekordnih 2315 točk iz sezone 2002/03. Pričakujem, da bomo pri tem rekordnem izkupičku že po nemški turneji, torej pred svetovnim prvenstvom v poletih Vikersundu. Za Kranjca bi bilo dobro, da ostane med prvih deset v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Ali je na nemški turneji, kjer bosta kar dve ekipni tekmi, Avstrijce možno premagati?

Da. Avstrijci niso več tako suvereni. Tako je tudi prav, saj je s tem čar skokov večji. V zadnjih tednih so velik napredek naredili Nemci. Težava na ekipnih tekmah je, da večini reprezentanc zmanjkata eden ali dva kakovostna skakalca.

Se bo na nemški turneji oblikovala ekipa za svetovno prvenstvo v poletih v Vikersundu od 24. do 26. februarja?

Da. Za pet vozovnic se obeta hud boj, saj je interna konkurenca znotraj ekipe velika. Že v Willingenu bo hud boj za štiri mesta v reprezentanci na ekipni tekmi, na kateri bo cilj uvrstitev do petega, šestega mesta.

Moč slovenske ekipe v letošnji zimi je prav v večjem številu izenačenih tekmovalcev.

Do konca sezone in tudi že za poletno veliko nagrado imamo zagotovljeno kvoto šestih tekmovalcev. To pomeni, da bomo imeli na račun nacionalne kvote, ki pripada gostitelju tekme, na poletih v Planici pravico nastopa z najmanj 12 skakalci. Naslednji cilj je, da si priborimo pravico nastopa s sedmimi tekmovalci, kolikor je maksimalno število tekmovalcev na državo na tekmah svetovnega pokala. To bomo poskušali doseči skozi tekme celinskega pokala. Kaj pomeni močna ekipa, smo videli v Predazzu. Imamo fante, ki lahko vskočijo, če se komu ne izide po načrtih. Kranjec je imel dva spodrsljaja, a so bili na prvi tekmi še vedno trije in na drugi štirje med dobitniki točk. Breme ni le na enem skakalcu, kot je to na primer pri Švicarju Ammannu, ki je bil na prvi tekmi v Predazzu peti, na drugi pa ga ni bilo v finalu. Prav primer štirikratnega olimpijskega prvaka dokazuje, kako izenačena je konkurenca v letošnji zimi.