Tekme na Ljubnem v smučarskem svetu slovijo - v minulih letih so bile to tekme celinskega pokala, to sezono pa v premierni sezoni svetovnega pokala tudi na najvišji ravni - kot najboljše preizkušnje v mednarodni karavani tako z organizacijskega vidika kot z vidika obiska in samega vzdušja, prireditelji pa obljubljajo, da letos ne bo nič drugače. Za nastope je prijavljenih 49 skakalk iz 14 držav, med njimi bo tudi šesterica slovenskih "vražjih deklet".

Glavni trener reprezentance Matjaž Triplat je skupaj s pomočnikom Primožem Peterko določil, da bodo konec tedna slovenske barve zastopale Katja Požun, Maja Vtič, Urša Bogataj, Anja Tepeš, Manja Pograjc in Špela Rogelj. Požunova, ki je minuli konec tedna na tekmi v Hinzenbachu stala na stopničkah, skupno pa je na visokem četrtem mestu, sproščeno pričakuje nastope pred domačim občinstvom: "Kakšnega dodatnega pritiska ne čutim, prej sem zaradi domačih navijačev še bolj motivirana kot sicer. Upam, da nas bo prišlo spodbujat čim več ljudi in da bo čim boljše vzdušje. Komaj že čakam! Forma je dobra, upam pa, da mi bo konec tedna uspelo odpraviti še tiste majhne napake, ki se mi pojavljajo v skokih."

"Od celotnega vikenda pričakujem predvsem čim več navijačev, ter seveda dobre skoke, takšne, kot jih znam. Skakalnica na Ljubnem pa mi je zelo všeč, ker je zgrajena na star način in ima bolj oster radius, tako da dobiš veliko 'lufta', ko letiš, tako da res upam, da se mi bo vse izšlo po željah," je še povedala najboljša slovenska skakalka to zimo in o morebitni kolajni dejala: "Te želje naj ostanejo skrite, a seveda si vsaka do nas želi, da bi ravno pred domačimi navijači nastopila najbolje, kar zna, da jim pokažemo, kaj znamo."

Tudi Vtičeva, ki je to zimo nanizala kar nekaj uvrstitev med najboljšo deseterico, se veseli nastopov na domačem terenu. "Dobro je, da sem ujela neko konstanto, na zadnji tekmah sem delala že zelo dobre skoke, je pa res, da se mi do zdaj še nikoli ni vse 'poklopilo', da bi prišla v sam vrh. To je to, kar me jezi in zato tudi nisem povsem zadovoljna s to sezono. Ne morem biti, če vem, da je lahko še boljše," je povedala Vtičeva in dodala, da tudi ona ne čuti posebnega pritiska zaradi nastopa doma: "Ne, jaz mislim, da mi bo celo lažje nastopati. Ko vidiš tisto množico pod sabo, ko res vsi navijajo zate, je res poseben občutek. Ta ti da dodaten elan, da te res ponese in že komaj čakam. Ljubno slovi po odličnem vzdušju, tudi skakalke iz drugih držav se strinjajo, da je to najboljša tekma."

Že v petek bo na sporedu uradni trening, v soboto in nedeljo pa se bosta obe tekmi v Zgornje savinjski dolini začeli ob 13.45. Prireditelji pričakujejo od tri do pet tisoč obiskovalcev na dan, cena vstopnice pa je simbolična, kot pravijo, 5 evrov za celoten vikend.