V Vipavi in Ajdovščini so bile ulice prazne in nič ni kazalo, da je še pred dnevi tod pihala burja v sunkih tudi več kot 170 kilometrov na uro, da je poškodovala okoli 100 ostrešij in da je zaradi nizkih temperatur popokalo vsaj 70 vodomerov. Tudi promet na hitri cesti je bil redek. Kolikor toliko normalne razmere pa so pred napovedmi hujše burje, ta naj bi Vipavsko dolino zajela spet jutri, izkoristili ajdovski gasilci, ki so z vrečami peska utrjevali streho na davčnem uradu v Ajdovščini. Sicer pa je bilo po vrečah, napolnjenih s približno 15 kilogrami peska, v preteklih dneh veliko povpraševanje. Na predvsem novejše strehe so jih na Ajdovskem, Vipavskem in Goriškem namestili več kot 2000. Dan pred kulturnim praznikom so ajdovski in vipavski gasilci posredovali 120-krat. Kljub orkanski burji pa so tudi tokrat ponovno vzdržale strehe na 100 in več let starih objektih, ki imajo korce ali drugo kritino obloženo s kamenjem in betonskimi ploščami.

Pravo opustošenje je burja v Vipavski dolini povzročila na kmetijskih površinah, kjer je odpihnilo vso najboljšo zemljo na preoranih površinah. Poškodovanih je tudi okoli 200 hektarov površin, ki so jih posejali s pšenico. Zato pa imajo za zdaj več sreče vinogradniki in oljkarji. Nizke temperature trtam in oljkam še niso prišle do živega. Na udaru so le nekatere mlajše trte, ki so jih vinogradniki porezali v decembru in januarju, ko je bilo v teh krajih toplo vreme in kot nalašč za delo na polju.

Veliko dela so imeli v teh dneh tudi delavci Elektro Primorske, saj je zaradi močnega vetra in nizkih temperatur prihajalo do izpadov daljnovodov na celotnem območju Primorske in delu Notranjske. Tatjana Frelih je sporočila, da so napake sproti odpravljali in tako odjemalci niso bili dalj časa brez elektrike. Včeraj je ponovno dobilo elektriko tudi okoli 650 odjemalcev zaradi izpada daljnovoda Ajdovščina-Vipava. Na slovenski obali je prihajalo predvsem do okvar na nizkonapetostnem omrežju.

V občini Ilirska Bistrica je burja v torek v sunkih pihala s hitrostjo tudi več kot 140 kilometrov na uro. Največ škode je napravila na strehah in dimnikih, podrla je mnogo dreves, svoje pa je dodal še brkinski mraz. Gasilci so morali posredovati več kot 40-krat. Zmrznila je celo reka Reka, kar se redko zgodi. Naj dodamo, da je burja v preteklem tednu v Vipavski dolini prevrnila 12 tovornjakov in da so policisti oglobili 25 voznikov, ki niso upoštevali prepovedi vožnje. Ti so jo odnesli s po 600 evri kazni, lastniki pa z desetkrat višjo kaznijo.