Marsikdo je pričakoval, da bodo Finci postregli s kakšnimi novimi pretresljivimi dejstvi o poslih Patrie s Slovenijo. To se ni zgodilo. Vendar se zdi, da so bili na koncu najbolj razočarani številni slovenski teoretiki zarote. Prvi del oddaje Resnica o Patrii naj bi bil eden glavnih krivcev za poraz stranke SDS na volitvah leta 2008. To je skušal na sodišču dokazati tudi novi slovenski predsednik vlade Janez Janša, ko je od avtorja oddaje in finske televizije skušal iztožiti milijonsko odškodnino. Zato so se tokrat že ob napovedi, da bo na sporedu drugi del finske dokumentarne oddaje o neobičajnem poslovanju tamkajšnjega največjega orožarskega podjetja, začele pojavljati razlage, da ni naključje, da je oddaja na sporedu nekaj dni pred potrditvijo Janševe vlade, da gre za novo zaroto "socialistične internacionale"... Finski novinar pa je v svoji drugi oddaji tamkajšnjim gledalcem zgolj razložil, do kakšnih dejstev so se dokopali preiskovalci afere Patria v Avstriji in Sloveniji ter razkril svoj glavni vir informacij, nekdanjega svetovalca Patrie pri prodaji havbic 155 mm Egiptu, ki je zaradi sumov korupcije obvestil tamkajšnje organe pregona. Najverjetnejši vzrok, zakaj je oddaja Resnica o Patrii dobila svoje nadaljevanje, je dejstvo, da so finski preiskovalci predali svoje poročilo tožilstvu in da se bo tudi tamkajšnji del afere Patria začel razpletati na sodišču.

V Sloveniji se obtoženi v aferi Patria ves čas trudijo ustvarjati vtis, da gre za političen sodni proces proti njim. Toda preiskovalcem afere Patria v Avstriji in na Finskem je bore malo mar, kaj se dogaja na slovenski politični sceni. Dejstvo je, da je Patria obljubila in tudi deloma plačala nenavadno visoke provizije posrednikom v poslu s Slovenijo. Zakaj že? V Sloveniji in Avstriji obtoženi Walter Wolf je denimo prejšnji teden na ljubljanskem sodišču pojasnil, da naj bi bilo njegovo podjetje zgolj zaradi priporočila Rotisa za slovenskega predstavnika Patria upravičeno do provizije v višini 4,2 odstotka celotnega Patriinega posla. Ob tem ne gre spregledati, da naj bi šlo v tem primeru za sredstva, ki naj bi jih Patria dobila na račun slovenskih davkoplačevalcev.

Odgovorni za to svojevrstno blamažo pa so še dodatno nagrajeni. Karl Erjavec, ki je kot obrambni minister podpisal pogodbo s Patrio in ob tem razglašal, da gre za najbolj transparenten orožarski posel, bo v novi vladi dobil še prestižnejšo oblastniško funkcijo, saj bo postal zunanji minister. Medtem ko bi se v marsikateri državi odgovorni za blamažo, ki je povzročila sodne procese kar v treh državah, umaknili iz politike že iz moralnih načel, se v Sloveniji takšna pričakovanja zdijo prava utopija. Morda gre pač le za prekletstvo geopolitičnega prostora, v katerem leži Slovenija. Tudi vse naše sosede neprestano pretresajo morda še bolj ekscesni politični škandali. Zakaj bi potemtakem bili slovenski politiki bolj moralni in čistunski sami do sebe. Navsezadnje jih ima določen del volilnega telesa rad takšne, kot so, in jim simpatije redno izkaže na volitvah. Denimo zgolj zato, ker znajo povedati kakšen vic.