Močni sunki burje so danes odkrili streho industrijskega objekta v Podnanosu ter okoli 25 stanovanjskih objektov med Hraščami in Logom pri Vipavi. Že v torek pa je odkrilo strehi na stavbi mlekarne v Vipavi in vipavskega otroškega vrtca, je za STA povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Vipava David Premrl.

V občini Ajdovščina so imeli največ težav zaradi močne burje na območju Cola in Kovka na robu Trnovske planote ter Budanj v Vipavski dolini, kjer je burja odkrila več stanovanjskih objektov, je za STA povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko. V torek je ponovno odkrilo še del stavbe Okrajnega sodišča v Ajdovščini, zato ostajajo okoliške ulice zaprte za promet.

Na Primorskem se pojavljajo tudi številne prekinitve električnega toka. Do njih prihaja zaradi pretrganih vodnikov in napake na daljnovodih ter prevrnjenih robnih dreves. Dežurne ekipe Elektro Primorske so na terenu in sproti odpravljajo okvare na napravah, kolikor to dopuščajo vremenske razmere.

Foto: Evropa v oklepu mraza, pri nas burja in temperature pod -20 stopinj Celzija

V Piranu poškodovane strehe, antene in fasade

Burja je ponoči poškodovala veliko streh, anten in fasad na stavbah v Piranu. Krajani so opazili precej predmetov na robovih streh, tako da obstaja velika verjetnost, da bodo padli na ulice. Iz občinskega štaba CZ Piran zato krajane pozivajo, naj ne hodijo ven, če to ni nujno potrebno. Če pa že gredo ven, naj hodijo po sredi ulic oz. po obalnih ulicah mesta in naj bodo pozorni na viseče predmete na robovih streh.

Na Obali imajo težave tudi zaradi številnih počenih vodovodnih cevi zaradi zmrzali. Temperature po Sloveniji so večinoma pod lediščem, jutranje temperature so v vzhodni Slovenije dosegle tudi do -20 stopinj Celzija. Po napovedih meteorologov se bo zelo mrzlo vreme nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Predvsem jutranje temperature bodo v notranjosti lahko tudi pod -20 stopinj Celzija.

Krivec za mrzlo vreme: Negativna arktična oscilacija ali globalno segrevanje?

V petek popoldan znova rdeči alarm

Ponovni rdeči alarm zaradi močne burje na Vipavskem je napovedan za petek popoldan. Zato so se v občini Ajdovščina in Vipava odločili, da bo pouk v osnovnih in srednjih šolah v četrtek in petek potekal normalno. Prav tako bodo do konca tedna odprti tudi otroški vrtci in javne ustanove, ki so bile v dneh z močno burjo začasno zaprti.

Kljub vsemu pa je zaradi burje še vedno prepovedan promet na hitri cesti med razcepom Nanos in Selom ter na cestah Manče - Vipava in Podnanos - Ajdovščina za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na cestah Tri hiše - Volčja Draga in Selo - Ajševica pa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.