Mila Turajlić je v intervjuju za Žurnal24 razkrila, da izhaja iz protikomunistične družine, tako da Tito pri njih nikoli ni bil najbolj priljubljena tema. Dobro se sicer spominja kulta, o samem Titu pa ni vedela več, kot so jo učili v šoli. Turaljićeva pravi, da je o Josipu Brozu odkrila predvsem dve stvari, ki sta se ji osebno zdeli zanimivi: kako velik državnik je bil in kakšen je bil kot človek – ljubitelj filmov, ki je imel rad glamur, zvezde, hedonistično življenje.

Mila Turajlić domneva, da se je Tito še kako dobro zavedel propagandne moči filma, ko je bil v letih 1917/18 v Rusiji. Po njenem mnenju je tam zagotovo videl, kaj je s filmom uspelo narediti Leninu. Kot pravi, je bila Titova zavest o filmu in o tem, kaj lahko film naredi v Jugoslaviji in za Jugoslavijo v tujini, neverjetna in zagotovo bistvena za jugoslovanski film.

Če bi šel v ZDA, bi se zagotovo ukvarjal s filmom

Srbska režiserka meni, da je imel Tito neverjetno oko za to, kaj je dobra zgodba. Za Žurnal24 je povedala, da bi bil Josip Broz, če bi odšel v Ameriko, namesto da je vodil Jugoslavijo, zagotovo filmski producent ali režiser. Turajlićeva je razkrila, da je Tito v nekem komentarju celo napisal, da ima partizanka na velikem platu preveč čiste nohte. Po njenem mnenju nekdo, ki je v življenju videl več kot osem tisoč filmov, ne more biti več amater.

Zagnana 33-letna režiserka je dokumentarec Cinema Komunisto pripravljala pet let. V tem času si je ogledala 300 filmov in iz njih izluščila 1.500 odlomkov. Zakopala se je v vse filmske arhive na ozemlju nekdanje Jugoslavije, pet arhivov v Evropi in enega v Ameriki. Na dovoljenje za snemanje v Užički ulici je čakala leto dni, nič manj časa pa ni porabila za to, da so ji dovolili obiskati Titov arhiv. Kot piše brezplačnik, pa je ob vsem tem dosegla nemogoče in v intervju prepričala Titovega osebnega kinooperaterja Leko Konstantinovića.

Titu je skozi partizanske filme uspelo ustvariti mit o nastanku Jugoslavije

Srbska režiserka je za brezplačnik tudi povedala, da je Konstantinović o Titovih filmofilskih navadah, med katerimi je bilo tudi gledanje filmov do zgodnjega jutra, prvič spregovoril javno. Tisto, kar je izpustil on, pa našla v arhivskih posnetkih, filmskih odlomkih in intervjujih o jugoslovanski filmografiji v času Tita.

Turajlićeva meni, da je Titu skozi partizanske filme uspelo ustvariti mit o nastanku Jugoslavije. Mit zato, ker gre za zelo selektivno zgodbo o drugi svetovni vojni, ki govori, da so Jugoslavijo okupirali Nemci, nato pa so se pojavili partizani, ki so sovražnike odgnali. Režiserka je za slovenski brezplačnik razkrila, da sta jo o Titu presenetili predvsem dve dejstvi – kako velik državnik je bil in kakšen je bil kot človek.

Avtorica filma Cinema Komunisto je za Žurnal24 ugotovila, kako malo je bilo negativnih komentarjev. Kot je povedala, je bila sprva prepričana, da je Tito na območju nekdanje Jugoslavije veliko bolj kontroverzna osebnost. Sodeč po njenem dokumentarcu pa se ji zdi presenetljivo, kako so se ljudje sprijaznili z njim. "Lahko pa, da je zdaj toliko slabše, da naenkrat Jugoslavija sploh ni videti tako slabo", je v pogovoru za Žurnal24 povedala Turajlićeva.