Med polčasom Super Bowla je pevka M.I.A svoj nastop popestrila z iztegnjenim prstom, na kar so kritike skoraj dobesedno preplavile medije in splet. Vendar, zakaj sploh toliko vroče krvi?

Intelektualec, ki je želel izraziti nezadovoljstvo nad politikom, ki je imel svoj govor sredi trga, je posegel po znani gesti, mu pokazal sredinski prst in zavpil: "Ta govorec je demagog!" Scenarij o katerem govorimo se sicer ni zgodil danes nekje sredi mesta, temveč v četrtem stoletju pred našim štetjem v antičnih Atenah. Takrat naj bi filozof Diogen z omenjeno gesto izražal nezadovoljstvo nad govorcem Demosthenesom, kot navajajo zgodovinarji.

Najstarejša žalitev

Torej, sredinski iztegnjeni prst, ostali pa stisnjeni pod palec, izražajo že več kot dve tisočletji staro žalitev. Antropolog Desmond Morris pojasnjuje, da je iztegnjeni sredinec ena najstarejših žaljivih znanih gest nasploh. "Prst predstavlja penis, ostali stisnjeni prsti pa testise. S tem, ko ga pokažemo, nekomu namenimo sporočilo: to kar nam ponujaš je falus in falus ti vračamo v svoji najprimitivnejši obliki."

Stari Rimljani so imeli svoje poimenovanje omenjene kretnje – digitus impudicus (brezsramno, nedostojno). Rimski zgodovinar Tacitus je zapisal, da so nemška plemena, ko so bežala pred napredujočimi Rimljani, v znak nezadovoljstva kazala sredince.

Začele so opice

Izvor penisa kot negativne geste pa naj bi segal še dlje v preteklost od stare Grčije. Veveričaste opice Srednje Amerike naj bi v znak nezadovoljstva kazale nabrekle penise.

Američani poimenujejo sredinec kot "pokazal ptička (fliping a bird)“ ali pa zgolj kot "prst“. V Ameriko naj bi kretnja prispela z italijanskimi priseljenci, navajajo dokumenti iz leta 1886 – fotografija iz omenjenega leta namreč prikazuje skupino igralcev baseballa, kjer Italijan pozira z iztegnjenim sredincem.

Morris še pojasnjuje, da so Francozi imeli svoj izraz za falus. "Francozi so kot falus uporabljali gesto "bras d'honneur" (roka časti) – to pomeni dvogniti roko v komolcu, medtem ko z drugo roko zamahnemo ali zagrabimo po notranjosti komolca.“

Britanska gesta dveh prstov (nekakšen V), kjer je dlan obrnjena proti telesu, pomeni dvojni falus, pojasnjuje Morris. Čeprav si o britanski različici strokovnjaki niso složni. "V" naj bi namreč izviral iz bitke iz leta 1415, ko so Britanci dražili Francoze z dvema prstoma, saj so Francozi ujetnikom porezali prste in lokostrelcem tako onemogočili uporabo lokov. Britanci so tako v znak provokacije kazali prste, da še vedno lahko streljajo z loki.

"Medtem, ko je sredinec skozi zgodovino izključno simboliziral falus, je svoj izraziti pomen v današnjih časih že izgubil,“ pojasnjuje Ira Robbins, profesor z ameriške Univerze v Washingtonu. "Gesta danes pomeni mnogo stvari – protest, bes, celo navdušenje." S tem tudi zagovarja pevko M.I.A in zatrjuje, da sredinec vsekakor ni bil sporen – sporno je bilo kvečjemu njeno provokativno plesanje.