Odločitev ameriških tožilcev ni bila sprejeta niti kanček tako bombastično, kot so odmevale vse obtožbe in dvomi, ki so sedaj že tekmovalnega kolesarskega upokojenca spremljali zadnja leta. V sporočilu za javnost so le zapisali, da končujejo preiskavo. Brez pojasnil. To naj bi bila običajna praksa. Armstrong je to samo na kratko komentiral: "Zadovoljen sem, da pravobranilstvo končuje preiskavo. Tako bo moje življenje očeta, tekmovalca in borca proti raku potekalo brez odvračanja pozornosti."

Preiskava proti sedemkratnemu zmagovalcu francoskega Toura se je vlekla kar dve leti. Vodil ga je zvezni agent FBI Jeff Novitzky, ki je šel v zgodovino po raziskovanju primera BALCO, v katerega so bili vpleteni sprinterji s padlo gazelo Marion Jones, in še nekaj podobnih primerov. Pri Armstrongu so iskali povezavo z dopingom. S tem bi bile povezane obtožbe o zlorabi javnega sponzorskega denarja. US postal, ameriška pošta, je bil sponzor Armstrongove ekipe v letih od 2002 do 2004. Preiskava proti Armstrongu je zrasla na nekaj primerih razkrivanja ozadja v medijih o domnevnem sistematičnem uporabljanju dopinga pri doseganju uspehov, o katerem so "spregovorili" nekdanji klubski kolegi Floyd Landis, Tyler Hamilton, Frankie Andreu in nekdanji sodelavci.

Da bi Novitzky to dokazal, naj bi po ameriški oceni zapravil več kot 10 milijonov dolarjev. Za to je imel skoraj neomejena pravna sredstva in več zapriseženih prič. Dokaze je zbiral tudi po Evropi, pri evropskih dopinških ekspertih, pri odgovornih v francoskem antidopinškem laboratoriju, ki so analizirali dopinške vzorce, iskal je povezave z računi v švicarskih bankah, iskal je s pomočjo Interpola. Poleg tega je za dosego tega cilja nedvomno uporabljal tudi medije in s tem stopnjeval pritisk. Iskal je tudi finančne prekrške z utajo davkov, da bi zlomil potencialnega grešnika. Stopnjeval je pritisk z zasliševanjem najtesnejših sodelavcev, kot je bil njegov najzvestejši vodonosec na cesti George Hincapie.

Komentatorji namigujejo, da gre konec preiskave pripisati časovni odmaknjenosti, v kateri je deloval Armstrong. Morebitne prekrške bi kmalu doletel zastaralni rok. Poleg tega sta najbolj opazna Armstrongova tožnika, Landis in Hamilton, imela svojo "prtljago". Oba so daleč nazaj ujeli na dopingu, laži. In sta neverodostojni priči. Svoje naj bi dodala pritisk zapravljanja davkoplačevalskega denarja v času recesije in Armstrongovo dobrodelno delovanje s fundacijo Livestrong, ki pomaga obolelim z rakom. "To se zgodi, če imaš veliko denarja in lahko kupiš odvetnike, ki se vrtijo z ljudmi na ministrstvih v Beli hiši," je razočarana nad odločitvijo zveznih tožilcev pripomnila žena Frankiea Andreua, ki že leta poskuša deskriditirati Lancea, kar je posledica osebnih zamer. Lance preiskave ni spremljal križem rok, pač pa je zanj od poletja 2010 delala super ekipa odvetnikov z nekdanjim svetovalcem Bele hiše Fabianijem in bivšim pomočnikom zveznega tožilca.

Kakor koli, sedaj se je dokončno izkazalo, da obtožbe proti najbolj testiranemu športniku vseh časov nimajo teže. Če Novitzky ne najde dokazov, jih ne bo nihče, pravijo. Teža, vredna deset milijonov dolarjev (protivrednost enoletnega proračuna ekipe US Postal) in nepopustljivega agenta FBI. Armstrong je vedno trdil, da je tekmoval čist. Zmagal je v boju z rakom, kot svetovni prvak, kot sedemkratni zmagovalec Toura. Zaključek iskanja grehov pri najboljšem kolesarju vseh časov ima zelo veliko težo. Mnogo večjo od le nekaj vrstic. Lance Armstrong je obdržal čast. Lance vedno zmaga.