Kot je na današnji novinarski konferenci v tovarniškem obratu v Lenartu povedal predsednik uprave Branko Žerdoner, je MLM po osmih mesecih čakanja odstopila od zahtevka za državno poroštvo, saj ni uspela izpolniti pogoja o dokapitalizaciji v višini 10 milijonov evrov. Zato 11-milijonske investicije, s katero so želeli podvojiti svoje zmogljivosti za proizvodnjo avtomobilskih delov, zaenkrat ne bodo mogli uresničiti.

Čeprav je bil to za podjetje hud udarec, se po Žerdonerjevih besedah ne bodo vdali in bodo iskali druge rešitve. Med drugim bodo zaprosili za državno poroštvo za investicijo v višini 2,5 milijona evrov, s katero bi po njegovih ocenah lahko izpolnili sprejete zaveze do kupcev na avtomobilskem področju. Med njimi je najpomembnejši Volkswagen, za katerega izdelujejo ohišja za menjalnike.

Za razvoj na sanitarnem področju pa je nujna prodaja. Tako so že dali na trg celoten program Aklimat, ki zajema izdelavo radiatorjev, pri programih Sanitec in Armal pa prodajajo le deleže. S tem bodo pridobili svež kapital, ki je po Žerdonerjevih besedah nujno potreben za nadaljnji razvoj. S tem namenom so ustanovili dve hčerinski družbi. Prva je Sanitec, katere osnovna dejavnost je proizvodnja enoročnih sanitarnih armatur, druga pa Armal, ki se ukvarja s prodajo takšnih armatur.

V vsakem primeru so vlaganja nujna za ohranitev podjetja. "Podjetje brez dodatnega svežega kapitala in brez spremljave bank ne more uresničiti optimističnega načrta, ki je podprt z naročili," je poudaril Žerdoner.