Sodišče je zavrnilo pozive Breivika po takojšnji izpustitvi, ki naj bi si jo ta po lastnih besedah zaslužil z julijskim masakrom, saj naj bi ga izvedel v obrambo etničnega norveškega prebivalstva.

Breivik, ki je menil, da si zasluži tudi častno odlikovanje za dejanje, v katerem je ubil 77 ljudi, je danes na sodišču dejal, da je pokol izvedel zoper "izdajalce", ki spodbujajo priseljevanje za promocijo "islamske kolonizacije Norveške".

Tako kot na preteklih zaslišanjih je Breivik tudi danes priznal, da je 22. julija lani najprej izvedel bombni napad na poslopje norveške vlade, kjer je umrlo osem ljudi, kasneje pa še strelski pohod na pripadnike podmladka laburistične stranke, kjer je življenje izgubilo 69 večinoma mladih ljudi. Obenem je tudi danes krivdo zanikal in zavrnil avtoriteto sodišča.

Zahteval tudi odlikovanje

Na današnjem zaslišanju je prisostvovalo tudi okoli sto preživelih in svojcev žrtev, ki niso mogli verjeti, da je Breivik zahteval izpustitev iz zapora in menil, da bi moral prejeti vojaško odlikovanje. Izrazili so tudi zaskrbljenost, da bo morilec sodni proces izkoristil za promocijo svojih skrajnih idej.

Breivik je obtožen terorizma, v primeru obsodbe pa mu grozi do 21 let zapora. Če se izkaže, da je Breivik duševen bolnik, pa ga bodo poslali v oskrbo psihiatrične bolnišnice.