Contador je bil na Touru pozitiven 21. julija 2010, zmaga na dirki tistega leta pa bo zdaj pripadla Luksemburžanu Andyju Schlecku.

Pri Contadorju so našli sledi prepovedanega klenbuterola. Contador je odločno zavračal zlorabo prepovedanih poživil, češ da je prepovedano snov zaužil z okuženo govedino, španska kolesarska zveza pa ga je oprostila, ko je v celoti pritrdila njegovim argumentom. Mednarodna kolesarska zveza (Uci) in Svetovna protidopinška komisija (Wada) sta se pritožili na odločitev španske zveze. Zadnjo besedo je imelo Mednarodno športno razsodišče v Lozani.

Contadorju so odvzeli oba velika naslova, ki ju je osvojil v času velikega dopinškega škandala in dveletne dopinške prepovedi, ki je tako stopila v veljavo za nazaj. Contador pa bo lahko tekmoval že avgusta letos. Contador je izgubil naslov zmagovalca Toura 2010 in dirke po Italiji 2011.

Zmagovalec prestižne tritedenske kolesarske dirke po Franciji leta 2010 je tako postal Luksemburžan Andy Schleck, ki je sicer takrat za Contadorjem v skupnem seštevku zaostal 39 sekund. Contador se je tako pridružil Američanu Floydu Landisu, ki so mu zaradi zlorabe dopinga vzeli naslov zmagovalca Toura leta 2006.

"To je žalosten dan za šport. Morda bo kdo odločitev razsodišča smatral za zmago, toda to ni povsem tako. V dopingu ni zmagovalcev. Vsak nov primer je preveč," je povedal predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid.