Njene prve sploh na klasičnih tekmah, poleg drugega mesta pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji. Čakala jih je res dolgo. Ne da bi vedela, je bila to njena točno 200. tekma v svetovnem pokalu, v deveti sezoni. Kakšno naključje!

Bil je to njen dan. "To sem čutila že na ogrevanju. Prav nič me ni motilo. Bila sem zelo mirna in to prenesla tudi na tekmo," je začela opisovati jubilejno tekmo kariere. Na strelišču je opravila kot velemojstrica. Ob vsakem strelskem postanku je ostala bolj v ospredju, tako kot enako popolnoma natančna Francozinja Marie Laure Brunet in z eno napako na začetku Nemka Andrea Henkel. "Vse je šlo tako lahko. Nobenega pritiska. Prišel je pač dan, ko se to zgodi, pa ne veš zakaj in kako," je opisovala ključno popolnost. "Že ob odhodu s strelišča v zadnji krog sem nekako vedela, da mi končno lahko uspe, če bom dovolj trmasta." Henklova ji je v finišu pobegnila, čakal pa jo je dramatičen obračun z Brunetovo, Švedinjo Heleno Ekholm in turbo hitro Belorusinjo Darjo Domračevo. Francozinja je bila lahka tarča. Da bo v zadnjih 2,5 kilometra ohranila 20 sekund prednosti pred Domračevo, je bilo mala utopija. Belorusinja, druga biatlonka sezone, jo je ujela na zadnjem klancu. Obračun s Švedinjo, zmagovalko svetovnega pokala 2009, pa je bil odločen na "ovinku Majdič - Fabjan". Ihanka je rutinirano izkoristila zavetrje Domračeve, Ekholmova, ki jo je že imela v dosegu snežne kepe, pa se je pri lovu dokončno vdala. "Ko me je Belorusinja prehitela, sem vedela, da moram za njo, da me popelje na tretje mesto. Proti Eckholmovi pa se sploh nisem upala pogledati še enkrat, saj sem vedela, da je blizu," je opisala ključni trenutek. Prav izjemen finiš v zadnjem krogu, njen adut v rokavu praktično na vsaki tekmi, jo je popeljal na oder. Ciljna ravnina je bila iztek v veselje in sanje.

Glede na malce bolj povprečno tekaško pripravljenost v tej sezoni ni mogla konkurirati odličnim tekačicam (Neuner, Domračeva, Makarainen, Berger), ker niso delale velikih strelskih napak. Na prestižnem Holmenkollnu, prav v najbolj prestižni disciplini biatlonske formule 1, pa se je biatlonska ruleta le zavrtela tudi zanjo. Prva dama biatlona Magdalena Neuner v nedeljo ni tvegala starta v mrazu, potem ko je v soboto slavila 31. zmago v svetovnem pokalu.

"Prav odločitev tu nepremagljive Magdalene je bilo zjutraj nemara tisto, kar je vlilo Teji nekaj več optimizma. Teji sem dejal, da so sedaj vrata bolj na široko odprta," je trener Uroš Velepec kot dušni pastir slovenskega tabora razkrival psihološko pripravo, ki v biatlonu pomeni dobršen del uspeha. "Bistvo je, da tu nismo veliko pričakovali. Že vnaprej smo v načrtovanju forme za svetovno prvenstvo za Ruhpolding vedeli, da Holmenkollen ne bo naš vrhunec. Ker pa je bilo zaradi tega obremenjenosti manj, je to lahko velikokrat pozitivno in tokrat je bilo. Izšlo se je vrhunsko. Tako strelsko, tekaško, z vso pripravo smuči vred," je bil Velepec vesel dosežka najboljše biatlonke, tako kot vsi v slovenskem taboru.