Pozornost več kot 110 milijonov Američanov se bo nekaj čez polnoč po srednjeevropskem času preusmerila v glavno mesto Indiane, Indianapolis, natančneje na Lucas Oil stadion. Moderen, leta 2005 zgrajen športni objekt, ki sprejme približno 70 tisoč gledalcev, bo seveda zaseden do zadnjega kotička, čeprav je bilo treba za dragocen košček papirja odšteti od dva tisoč pa vse do neverjetnih 14 tisoč ameriških zelencev.

V vlogi favorita Patriots, a New York igra vse bolje

Ekipi sta za uvrstitev v končnico odigrali 16 tekem, nekoliko boljše predstave pa so pokazali igralci New Englanda, ki so redni del končali s trinajstimi zmagami in tremi porazi. Tudi zato stavnice dajejo prednost patriotom, četudi so Newyorčani - v rednem delu so se zmage veselili devetkrat – v četrtfinalu na kolena spravili prve favorite in branilce naslova Green Bay Packers.

"Možnosti so polovične. Patriots niso tako velik favorit, kot se na prvi pogled zdi, čeprav so se za slednjega proglasili. New York je vsako tekmo igral bolje, in če pogledamo posamezne elemente moštva, lahko vidimo, da so veliko bolj trdni kot New England, kjer je obramba še zmeraj problematična. Giants so se proti koncu zelo popravili,“ oba tekmeca ocenjuje Uroš Valant,
športni direktor slovenskih prvakov Ljubljana Silverhawks.


Luke Oil stadion (Foto: daylife.com)

Vse torej kaže na izjemno izenačen obračun. Poznavalci sicer menijo, da imajo velikani nekoliko boljšo mešanico obrambe in napada, a hkrati ne gre pozabiti na močno ofenzivno linijo bostonske ekipe, ki ji dirigira podajalec Tom Brady in se lahko pohvali z nekaterimi odličnimi napadalci z Aaronom Hernandezom, Wesom Welkerjem in Benjarvusom Green-Ellisom na čelu.

"New England bo moral napasti takoj, medtem ko bodo Giants skušali vreči iz ravnotežja Toma Bradyja in prek "receiverjev“ (lovilcev, op.a.) ves čas napadati v globino nasprotnikove obrambe. Na koncu lahko odloča tudi to, kdo bo imel zadnji žogo,“ potek tekme vidi Valant.

Tom Brady vs. Eli Manning

Verjetno se ne bi pretirano zmotili, če bi dejali, da sta prva zvezdnika obeh moštev, podajalca Tom Brady in Eli Manning, v ameriškem nogometu to, kar sta trenutno v evropskem Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. 34-letni Brady bo tokrat lovil svoj že četrti šampionski prstan, nekoliko "slabši“ pa je član Giantsov, ki je svojega edinega osvojil prav proti Bradyju. Slednjemu se zdaj ponuja idealna priložnost za maščevanje.


Tom Brady (levo) in Eli Manning (Foto: AP)

"Med njima je veliko neporavnanih računov. Odločalo bo predvsem, kateri izmed njiju bo podlegel pritisku. Pa ne psihičnem, ampak fizičnem pritisku obrambne linije. Glede na to, da imajo Giants veliko boljšo obrambno linijo, zna imeti Brady kar nekaj težav,“ meni Valant, ki veliko večji napredek od zadnjega finalnega snidenja obeh igralcev vidi v mlajšemu bratu enega največjih podajalcev v zadnjih desetih letih Paytonu Manningu.

"Brady je že ves čas na istem nivoju. Sem in tja ima kakšno slabšo sezono, medtem ko se je Eli Manning vendarle pokazal v luči elitnega podajalca, za kar se je proglasil že na začetku svoje poti.“

Fenomen po imenu Tim Tebow

Letošnja sezona lige NFL je sicer postregla z nekaj izvrstnimi tekmami, med posamezniki pa se je med zvezde izstrelil podajalec Denver Broncos Timothy Richard "Tim“ Tebow. 24-letnik je sezono začel kot menjava, po štirih porazih Denverja na petih tekmah ter slabih predstavah prvega podajalca Kyla Ortona pa se je trener odločil priložnost ponuditi na Filipinih rojenemu igralcu. Za takšno odločitev je bržčas poskrbela tudi ulica, ki je s številnimi transparenti po mestu in vzklikanjem na tekmah zahtevala njegov nastop.

Poteza se je strategu moštva Broncos vsekakor obrestovala, saj mu je s Tebowom na čelu uspelo vknjižiti šest zaporednih zmag, iz končnice pa so jih izločili šele finalisti New England Patriots. Zgodba o uspehu Tebowa, globoko vernega evangeličana, ki v nastopih za javnost nikoli ne pozabi omeniti boga, je obnorela ZDA. Novo pečeni ljubljenec ameriškega občinstva je postal pravcati fenomen, "Tebowmania“ pa ni obšla niti Facebook, saj smo po plankingu in batmaningu dobili tudi tebowing.


Tim Tebow v svoji značilni pozi, ko poklekne na eno koleno in moli. (Foto: AP)

"Sezono je po eni strani s svojo zgodbo zagotovo zaznamoval Tebow, a tudi Green Bay Packers, ki so lovili sezono neporaženosti. Verjetno so se tudi sami že videli v finalu. Celotno sezono so sicer igrali zelo slabo obrambo, imeli so najslabšo v ligi, vendar je odličen napad prikrival te napake. Proti New York Giants, ki so začeli iz tekme v tekmo igrati bolje, pa enostavno ni šlo več. Na Newyorčane so sicer že nekaj tednov pred koncem sezone začeli opozarjati tudi strokovnjaki,“ svoj pogled na sezono opiše eden največjih poznavalcev ameriškega nogometa v Sloveniji.

Spektakel, ki spominja na olimpijado

Super Bowl, do katerega nas loči le še nekaj ur, je dogodek, ki mu v svetu skorajda ni para. Že nekaj dni pred tekmo po mestu potekajo številne zabave, tistim, ki bodo spektakel spremljali pred televizijskim zaslonom, pa bo pred tekmo in po njej skupno ponujenih kar 19 ur programa.

Tekmo bodo tako kot vsako leto tudi tokrat popestrili največji pevski zvezdniki. Himno na Lucas Oil stadionu bo odpela pop zvezdnica Kelly Clarkson, med polčasom pa bo navijače zabavala Madonna.


Med polčasom bo tokrat nastopila Madonna. (Foto: AP)

"Super Bowl je v bistvu mala olimpijada. Dejansko se celo mesto na dogodek pripravlja dve, tri leta. Mesto, ki gosti Super Bowl, na ta dogodek pripravi celotno tamkajšnje gospodarstvo, od restavracij do hotelov in ostalih namestitev. To je dvotedenski dogodek in vsak dan se nekaj dogaja. Tudi za ligo NFL je to velik organizacijski dogodek, na katerega se začenjajo pripravljati že na začetku sezone. To je v Ameriki zares velik praznik in 80, 90 milijonov ljudi, ki to gleda, to tudi opravičuje,“ še zaključi Valant, ki že vrsto let kot televizijski komentator spremlja ligo NFL.