Po zaslugi Klausa Krölla, avstrijskega Štajerca, ki je znan po čeladi, na kateri piše Planai (planota nad Schladmingom, kjer bo letos finale svetovnega pokala, prihodnje leto pa svetovno prvenstvo), so bili z razpletom najbolj veseli Avstrijci. Toda za prvo zmago v tej sezoni v hitrih disciplinah so trepetali na "nečloveški" način. Še posebej, ko je bil na progi njihov velik "neprijatelj" Bode Miller. Američana imajo v nosu predvsem zato, ker je avstrijsko Tirolsko smučarsko središče Sölden njegov osebni sponzor, ki vlaga tudi v ameriško reprezentanco. Miller, ki je sicer po zmagi na uvodnem smuku sezone v Beaver Creeku napovedal uspešno sezono, je bil na vmesnih časih daleč najhitrejši, v zadnji tretjini proge pa ga je vse bolj pobiralo, tako da se je prednost (znašala je že 61 stotink sekunde) ves čas manjšala, na koncu pa je bil zaostanek najmanjši možen - znašal je stotinko sekunde.

Na izjemno zanimivi preizkušnji je bil sicer dolgo časa presenetljivo v vodstvu Kanadčan Jan Hudec, svetovni podprvak s SP leta 2007 v Areju. Hudec v tej sezoni ne blesti, v Chamonixu pa mu je uspela vožnja sezone, ki je obetala precej več kot končno šesto mesto (za Kröllom je zaostal zgolj 17 stotink). Hudecu je prva vzela skalp startna številka 16, ki jo je nosil njegov rojak Erik Guay. Do številke 20 je sledil izjemen boj, najprej pa je prevzel vodstvo Kröll, ki se je izkazal predvsem v drugi polovici proge. "Ko sem v cilju spremljal razplet tekme, sem mislil, da sem v savni. Od vznemirjanja sem se potil kot še nikoli. To mi je vzelo toliko energije, da sem bil po koncu povsem izpraznjen. Seveda sem vesel prve zmage v tej sezoni, a sem za tako izenačene scenarije že malo prestar," je po zmagi povedal še ne 32-letni Klaus Kröll.

Ko je ubranil napad startne številke 18, ki jo je nosil Miller, je sledilo novo infarktno spremljanje rojaka Romeda Baumanna. Avstrijec se je z zaostankom osmih stotink izenačil na tretjem mestu z Guayem. Da se avstrijsko-kanadski par ni uvrstil na zmagovalni oder, je poskrbel zmagovalec zadnjih dveh smukov sezone Didier Cuche. Švicarju so zmanjkale le štiri stotinke do tretje zaporedne zmage, s tretjim mestom pa je zaokrožil bero kolajn v Chamonixu in postal najuspešnejši alpski smučar v francoskem mondenem središču.

Andrej Šporn si je po tretjem času na treningu obetal več kot 20. mesto (+ 1,05). Bolj nasmejan je bil Rok Perko, ki je s 30. časom (+1,49) ujel prvo točko svetovnega pokala v tej sezoni. Gašper Markič in Boštjan Kline pa sta bila včeraj ob jubileju slovenskega alpskega smučanja, ko je Boris Strel pred 30 leti na SP v Schladmingu osvojil prvo slovensko kolajno na velikih tekmovanjih, prepočasna za dobitnike točk. Je pa vsaj zmagovalec Kröll, rojen v Öblarnu v bližini Schladminga, ki ga mondeno smučarsko središče ves čas podpira na športni poti, poskrbel, da je morda tudi slovenski duh v Chamonixu vplival na končni scenarij ene najbolj zanimivih preizkušenj tekem svetovnega pokala.

Danes bo v Chamonixu smuk (ob 12. uri), jutri pa še superkombinacija (ob 11. uri smuk, tri ure kasneje slalom), na kateri bosta Ivica Kostelić in Natko Zrnčić Dim branila lansko dvojno hrvaško zmago.