Tako kot so referenčni vsi komiki, ki so postali rešitelji takšnih prireditev. Včasih ste imeli kakšnega poštirkanega radijskega špikerja in zraven kakšno mično bejbo, ki vas je zapeljevala s smehom ali pa vsaj dekoltejem, zdaj mora biti tam obvezno stand-up mojster, ki domislice šiba sto na uro. No ja, tam se pač po pravilu valjajo stereotipi, ki vedno vžgejo. Posebej zdaj, ko smo zaključili eno najbolj holivudsko začinjenih melodram samostojne Slovenije. Ko se lahko vsak spotakne ob držo Gregorja Viranta, ki se mu je pokvaril garmin in je pristal v domači garaži. Ali Karla Erjavca, ki postaja svetovni prvak v številu totalnih obratov na časovno enoto. In vsak lahko zbija šale na račun glavnih junakov, Janeza Janše in Zorana Jankovića, v nedogled. Po principu: bolj ko sem oster, bolj je smešno. To, da še Chuck Norris da v rikverc, ko zagleda napis Slovenija, pa nekaj samoumevnega. Pogledano s strani, pa je zadeva zelo stereotipno filmska: glavnemu junaku ne rata pri tahudi bejbi, zato bolj po sili z rezervno pleše ples poklapanih junakov in medtem zmagovalec s svojo ošabno držo počasi izgublja vse, ki so ga imeli radi. Mi gledalci jasno držimo pesti za poraženca, ker vemo, da ga je tista tahuda bejba odpikala zaradi nerealnih obljub zmagovalca, ki pa je v bistvu čisto nekaj drugega. Držimo pesti, da bi se na koncu vse srečno izteklo. Čakamo na obrat in ga dobimo. Zmagovalec ostane sam, poraženec pa zasluženo dobi nazaj vse. Tahudo bejbo in prijatelje. Za nameček zadane še na loteriji.

Tadej Toš je lahko za mnoge zadetek na loteriji in smešen že z mlatenjem mariborščine. Za druge pač s tem, koliko si upa brez dlake na jeziku. Po domače ima jajca, da vse tole stresa v neposrednem tv-prenosu. Za mnoge pa nesprejemljiv. Kaj pa se to pravi, da dobro uro tam en fičfirič na odru tolče po Janši in kompaniji brez premora. In to dan potem, ko se je vse srečno izteklo. Dobro, če gre samo za fovšijo, ker je glavnemu junaku spet ratalo dobiti glavni dobitek, je še opravičljivo. Če pa gre za globlje zamere in spet tisto levičarsko vzvišeno držo, je temu treba dokončno reči NE.

Tisti iz poražene stranke, ki je v bistvu zmagala, ki se je po tvitu spraševal, kako dolgo bomo še trpeli levičarsko nakladanje Marcela Štefančiča v Studiu City, bi moral v nedeljo še bolj povzdigniti svoj glas. Kako dolgo bomo še trpeli odgovorne na nacionalki, ki dopuščajo, da se takšne svinjarije vrtijo po televiziji. In če se je Ranc spraševal, kdaj ju bodo s Tošem zaprli, je odgovor bolj preprost. Zapreti je treba tiste, ki pustijo, da se to rola na ekranih. Jim povedati, da je bil to za njih labodji spev številka dva. Če še razumemo večerovce, ki imajo slab okus izpred petih let, ko so nagradili Janšo z bobom leta za izjavo, ki je bila plagiat, težko razumemo odgovorne na nacionalki, ki dopuščajo predvajanje takšnih odkritih napadov skoraj uro in pol. Lahko zdaj dvigujejo roke in kažejo s prstom na ustvarjalce podelitve in da so oni samo prenašali nekaj, na kar niso imeli vpliva. Jok, dragi moji. Zadevo bi lahko takoj prekinili. Zmanjkalo bi signala. Pojavil bi se napis. Premor ob glasbi in zaradi mene lahko celo uro jodla Maja Keuc. In še eno intimno vprašanje ustvarjalcem prireditve: ali res mislite, da bomo bolje živeli in prišli iz krize, če boste kritični do gospoda Janeza Janše ? Ali res ne morete biti vsaj takrat, ko nam je najtežje, za milimeter bolj prizanesljivi in državotvorni?

Lahko, da smo v buli, ampak ravno Janez Janša nam bi moral biti za zgled. Zgled, kako je treba tudi takrat, ko se zdi, da smo poraženi, iskati pot k zmagi. Kako se ne smemo predati. Upati do zadnjega in se boriti na vse pretege. Najlažje bi bilo po porazih v življenju vse vreči v koš in užaljeno oditi s prizorišča. Se zapreti in objokovati svojo nesrečo. Dragi moji, treba je le obrniti optiko. Spregledati, kako je v bistvu vse relativno, tudi takrat, ko se vam podre svet. Zato tudi naši športniki ne bodo več jokali nad relativnimi porazi. Ne bodo več jokali nad dejstvom, da so dali vse od sebe in izgubili. Za nas bodo večni zmagovalci. Ne samo moralni. Upam, da bo komentator Zoran Radisavljevič že danes in jutri tam iz Garmischa slavnostno poročal: zmagal je razum in Tina Maze je zabeležila še eno zmago. Relativna zmagovalka Lindsey Vonn pa ne daje izjav…