Akademija je prejšnji teden sporočila, da glasov za dobitnike oskarjev ne bo več zbirala prek pošte, temveč bodo njeni člani že letos lahko glasove oddajali prek elektronskih glasovnic. Sistem glasovanja je razvilo kalifornijsko podjetje Everyone Counts, ki je razvilo več elektronskih volilnih sistemov, ki so že v rabi. Podjetje zagotavlja, da je v sistem vgrajenih več varnostnih plasti, ima pa tudi tehnike šifriranja, ki so primerljive z vojaškimi.

Sprememba glasovalnega sistema bo verjetno velik šok za mnoge člane akademije, ki so običajno starejši in bolj konzervativni. Pojavili so se tudi že dvomi, če imajo vsi člani akademije elektronske naslove.

Skeptični glede novega glasovalnega sistema pa so tudi strokovnjaki za računalniško varnost, ki se že več let ukvarjajo z zaščito sistemov pred škodoželjnimi vdori in napadi. Strokovnjaki predvsem svarijo, da noben sistem ni zadovoljil zahteve, da bi spletno glasovanje potekalo dovolj strogo, da ne bi bilo prostora za vdore, in hkrati obdržalo tajnost glasovanja.

"Vsi bi si želeli, da bi imeli varen način spletnega glasovanja in do sedaj so se s problemom ukvarjali že mnogi izredno pametni ljudje, a nihče ne more ugotoviti, kako bi to naredili,“ je povedal David Dill, profesor računalniških znanosti na univerzi Stanford. "Problem nastane, ko se loči volivca od oddanega glasu. Če nekdo odda glas za igralca A in se glas zabeleži B-ju, nima volivec nobene možnosti vedeti, da je bil njegov glas spremenjen, tega pa ne more vedeti niti nadzornik.“