Vodja iniciative Primc je v izjavi pred oddajo podpisov pojasnil, da so jih zbrali več kot 43.000, vendar je bilo nekaj podpisov neveljavnih, nekaj ukradenih, nekaj pa izgubljenih. Vložitev podpisov so predstavniki omenjene civilne iniciative pospremili s pesmijo Starši Toneta Pavčka in izpustom desetih belih golobov.

Foto: Bojan Velikonja

Ob tem so dejali, naj golobi poneso sporočilo miru, prijateljstva, ljubezni, svobode, spoštovanja in veselja po vsej ljubi Sloveniji. "Mame in očetje se zavedamo, da nas otroci potrebujejo, želimo pa si, da bi to spoštovala tudi slovenska družinska zakonodaja," je menil Primc. Hkrati je poudaril, da družinski zakonik mater in očetov ne spoštuje, zato ga je treba zavrniti.

Ožigosanje polovice prebivalstva

Obžalujemo, da želijo nasprotniki družinskega zakonika referendum izrabiti za to, da bi kratili pravico nekaterim otrokom do enako varnega, brezskrbnega in za razvoj spodbudnega otroštva, kot ga imajo vsi ostali, je v izjavi za medije povedal minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik.

Svetlik je dejal, da obžalujejo, da želijo nasprotniki zakonika referendum izrabiti za to, da bi izvajali pritiske proti svobodni izbiri oblike družinskega življenja. "Da bi označili enostarševske družine, neporočene, razvezane, rejniške in istospolne družne kot manjvredne. S tem bi se ožigosala polovica slovenskega prebivalstva," je povedal in dodal, da zakonik daje več pravic otrokom in družinam in jih tudi bolje varuje.

Svetlik je povedal tudi, da obžalujejo, da temeljnih človekovih in ustavno varovanih pravic varuhi ustavnega reda v državi niso uspeli zaščititi. Po njegovih besedah imajo sedaj državljani in državljanke možnost te pravice zaščititi z odločanjem na referendumu. "Pozivamo državljane, naj si ne pustijo vzeti svobode izbire družinskega in zasebnega življenja in da glasujejo za zakonik," je povedal.

Gibanje za družinski zakonik ob vložitvi podpisov za razpis referenduma sporoča, da bo konstruktivno sodelovalo v predreferendumski kampanji in slovenski javnosti predstavilo prednosti zakonika. Prepričani so, da je zakonik dober, skrbno pripravljen in rezultat dveletnih usklajevanj, popuščanj in strokovnih razprav. Miha Lobnik je v imenu gibanja, ki ga sestavljajo različne civilno-družbene organizacije ter politične stranke, poudaril, da smo sedaj v prelomnem trenutku, "ko lahko uveljavimo kakovosten zakonik". V gibanju menijo, da jim bo z argumenti in strpno debato to tudi uspelo.

Miha Lobnik (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Zakonika se ni treba bati

Prav argumenti so na njihovi strani, je dejal Lobnik in dodal, da te argumente niso ustvarili oni sami, ampak stroka. Sedaj imajo tako možnost, da govorijo argumentirano in razbijajo predsodke, "ki so dostikrat v ozadju pri tistih, ki se zakonika bojijo". Tega zakonika pa se ni treba bati, je dodal Lobnik. Po njegovih besedah namreč zakonik vsem prinaša veliko dobrega in nikomur ničesar ne jemlje. Da so vsi strahovi odveč, bodo v času kampanje tudi dokazovali in pojasnili, zakaj je ta zakonik dober in zakaj ga podpira strokovna javnost, je še izpostavil Lobnik.

Kot je še dejal, v gibanju verjamejo, da si vsi otroci v Sloveniji zaslužijo enake pravice. Pojasnil je, da ne smemo ločevati med tistimi otroci, ki si pravice zaslužijo, in tistimi, ki si zaradi takšnih in drugačnih staršev, teh pravic ne bi smeli zaslužiti.

Kdaj bo referendum?

Poslanec Pozitivne Slovenije Roman Jakič je glede določitve datuma referenduma dejal, da je postopek zelo jasen. Najprej to obravnava matično delovno telo, nato sledi odločitev predsednika državnega zbora, kdaj bo točko uvrstil na dnevni red seje DZ. Jakič meni, da bo to predvidoma s sejo, ki bo najverjetneje prihodnji petek, ko naj bi se potrjevalo vlado. Poslanec Pozitivne Slovenije tako predvideva, da bo referendum razpisan nekje okoli 25. marca. Na ta dan sicer v Ljubljani potekajo nadomestne županske volitve.

Foto: Bojan Velikonja

V največji parlamentarni stranki Pozitivni Sloveniji menijo, da vsebina družinskega zakonika sledi družbenim spremembam in ustrezno ščiti tako z ustavo zagotovljene človekove pravice kot pravice otrok. Besedilo družinskega zakonika tudi nikogar ne diskriminira in nikomur ničesar ne jemlje, še poudarjajo. Nestrinjanje z besedilom je zanje težko razumljivo.

Ob tem so dodali, da je za pobudnike referenduma problematično vprašanje ureditve odnosov v življenjskih skupnostih istospolnih oseb. "Pobudnikom referenduma gre torej zgolj za omejevanje pravic manjšine, pa čeprav na škodo otrok," so zapisali v sporočilu za javnost. Hkrati v Pozitivni Sloveniji pričakujejo, da bo predreferendumska kampanja temeljila na argumentih in minila brez sovražnega govora.

V Listi Virant so razočarani, da je danes prišlo do vložitve podpisov za referendum o družinskem zakoniku. Družinski zakonik je dober, pripravljen z vso skrbnostjo, poudarjajo in tudi oni pojasnjujejo, da vsem veliko prinaša, nikomur ničesar ne jemlje.

Foto: Bojan Velikonja

Tudi poslanka SD Andreja Črnak Meglič je v sporočilu za javnost izpostavila, da je družinski zakonik nastal zaradi nujnosti po celovitem noveliranju zakonskih določil izpred 35 let. Tudi ona je spomnila, da je sedaj sprejet družinski zakonik kompromisna različica, "ki je zadnja postaja pred že močno erozijo pravic določenim skupinam". Po njenem mnenju je že sprejeti družinski zakonik nujnost, "pred katero si ne gre zatiskati oči". "Samo slepec ne vidi, da družinski zakonik prinaša večjo varnost, zaščito in več družine za vse otroke," je nadaljevala Črnak Megličeva.

Nasprotno pa v NSi izpostavljajo, da tradicionalna oblika družine predstavlja osnovno družbeno celico, kar je treba zaščiti. Hkrati obžalujejo, da ni prišlo do kompromisne rešitve, s katero bi se izognili referendumu in s tem tudi ideološkim polemikam, ki jih Slovenija danes zagotovo ne potrebuje. NSi bo v predreferendumski kampanji aktivno sodelovala, napovedujejo.

V podmladku LDS so medtem opozorili, da družinski zakonik vsebuje 309 členov, pobudniki referenduma pa so vso tematiko "uspeli uspešno skrčiti na samo tri člene", glede katerih je že bil v zakonodajnem postopku sprejet kompromis. Tudi po njihovem mnenju je glavno vodilo dokumenta korist in zaščita otrok. Kot so zapisali, zakonik ne ustvarja ničesar novega, ampak samo ureja že obstoječe družbeno stanje.

Da se družinski zakonik le prilagajo novi družbeni realnosti, menijo tudi v Zares. Podpisnikom zahteve za referendum priznavajo njihovo ustavno pravico, da k ponovnem odločanju na volišča pozovejo vse državljane, a hkrati dvomijo, da so odločitve podpisnikov temeljile na dejstvih. V Zares želijo, da bi si volivci vzeli čas za seznanitev z vsebino zakonika, na referendumu pa pričakujejo večinsko podporo temu dokumentu.

Tudi v TRS so opozorili na način zbiranja podpisov za referendum, saj da so se zbiralci podpisov "posluževali tako rekoč vseh sredstev". Zato se tudi sprašujejo o legitimnosti zbranih podpisov. Sami menijo, da mora družinski zakonik v veljavo stopiti čim prej, "kajti konkretni ljudje potrebujejo njegove rešitve in varstvo že danes".

O ponujeni roki

V zavezi z vložitvijo podpisov so se danes oglasili tudi v Kampanji Za vse družine. Razložili so, da so že junija lani podprli kompromisni družinski zakonik. "Žal nasprotniki zakonika ponujene roke niso bili pripravljeni sprejeti," so zapisali. Tako smo zdaj po njihovem mnenju zavoljo nasprotovanja nekaj členom pred nacionalnim referendumom, na katerem bomo odločali o celotnem paketu izboljšav družinske zakonodaje, "ki je po 36 letih nujno potrebna in ki vsem otrokom v tej državi končno daje enake pravice".

Letak Kampanje za vse družine (Foto: Rasto Božič/STA).

V omenjeni organizaciji obžalujejo, da bodo državljani morali na referendum zato, "ker nasprotniki zakonika otrokom, ki živijo v istospolnih družinah, nočejo priznati enakih možnosti, njihovim staršem pa zanikajo temeljno človeško dostojanstvo". Tudi oni namreč menijo, da je zakonik dober, s tem pa se, še dodajajo, strinjajo številni strokovnjaki.