Republikanska predsedniška kampanja se je iz Floride preselila v Nevado, kjer je v zadnji anketi lokalnega časopisa in televizijske postaje iz Las Vegasa Romney dobil 45 odstotkov, nekdanji predsednik predstavniškega doma iz Georgie Newt Gingrich 25, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum 11, kongresnik iz Teksasa Ron Paul pa devet odstotkov podpore med republikanskimi volivci.

Ankete napovedujejo dolg boj

Romney je sicer v Nevadi zmagal tudi leta 2008 z 51 odstotki glasov. Kar 25 odstotkov udeležencev strankarskih zborovanj je bilo pripadnikov mormonske vere in tudi letos bo tako. Pred štirimi leti je drugo mesto osvojil Ron Paul. Prav tako v soboto se začnejo tudi strankarska zborovanja za republikance v državi Maine, ki pa bodo trajala kar do 11. februarja. Po Nevadi bo odločitev 7. februarja padla na strankarskih zborovanjih v Minnesoti in Koloradu ter volitvah v Missouriju. Konec meseca bodo še primarne volitve v Michiganu in Arizoni.

Kljub trdnemu vodstvu Romeyja v anketah ostali kandidati ne odnehajo in napovedujejo dolg boj za osvojitev 1144 delegatskih glasov, kolikor jih je potrebnih za osvojitev nominacije. Gingrich je na primer zagrozil s tožbo proti republikanski stranki Floride, ker letos delegatske glasove podeljujejo po večinskem načelu, kar pomeni, da je vseh 50 pobral Romney.

Kandidaturo napovedala tudi Roseanne Barr

Formalne strankarske volitve potekajo tudi med demokrati, vendar pa je predsednik Barack Obama edini kandidat z možnostmi za zmago. V ZDA so tudi druge stranke in vsaj ena med njimi vzbuja nekaj več pozornosti. Komedijantka Roseanne Barr, ki je zaslovela z vlogo v istoimenski televizijski seriji, je napovedala kandidaturo za predsedniško nominacijo Zelene stranke, ki bo imela svojo konvencijo julija v Baltimoru.

Medijski četrtek je sicer v ZDA potekal v znamenju Trumpa, ki je aprila lani Romneyja zavrnil kot poslovneža majhnega kalibra, ki si je ustvaril premoženje z uničevanjem podjetij in delovnih mest. Romney je decembra lani zavrnil povabilo na televizijsko soočenje pod Trumpovim vodstvom, ki ga je moral ta potem odpovedati. Gingrich je udeležbo potrdil.

Trump je o Gingrichu dejal, da je čudovit človek, vendar pa naj bi sem sam za Romneyja odločil pred dvema tednoma. Torej v času, ko je Gingrich jahal na krilih zmage v Južni Karolini. Za Romneyja naj bi se odločil zato, ker je oster do Kitajske zaradi manipulacij s svojo valuto. Ameriški komentatorji sicer po vrsti menijo, da je Trump s podporo Romneyju želel le opozoriti nase in si narediti reklamo.

Obama o Trumpu kot cirkusantu

Trumpov urad je v sredo sporočil, da bo v četrtek v Las Vegasu padlo veliko oznanilo in ameriški mediji so začeli sklepati, da bo oznanil podporo Gingrichu, kar so podžigali tudi v Gingrichevem štabu. Čeprav ni jasno, ali bo Trumpova podpora Romneyju koristila ali škodila, je bil Romney v četrtek na videz vesel. "To je ena takih stvari, za katere kar ne moreš verjeti, da se lahko zgodijo," je dejal kandidat, ki sta mu stala ob strani soproga Ann in Trump.

Trump je skušal kandidirati za predsednika na listi republikanske stranke, vendar pa je bilo glavno vprašanje za katero si je prizadeval, objava Obamovega rojstnega lista. To se je zgodilo in predsednik ZDA se je nato hudo norčeval iz Trumpa na večerji dopisnikov Bele hiše ter ga označil za cirkusanta.

Trump je odstopil od kampanje, čez nekaj časa pa spet postal željan pozornosti in je začel širiti namige, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat, če republikanski volivci ne bodo izbrali "pravega". Kot kaže so ga, saj je Romney po zmagi na Floridi v torek spet prevzel vodstvo v nacionalnih anketah in ima največ možnosti za zmago.

Ne skrbi ga usoda bogatašev

Slavni slovenski zet je ob glasnem aplavzu delavcev v svojem hotelu dejal, da je Romney odločen, pameten in oster, zato ne bo dovolil, da se ZDA še naprej dogajajo slabe stvari, kot se sedaj. Na vprašanje, ali morda s svojo podporo kandidatu škodi, ker ustvarja videz, da se je milijonarju brez stika z navadnimi ljudmi sedaj pridružil še eden, je Trump odvrnil, da Romneyju vse bolj uspeva najti stik.

Vprašanje je postalo spet aktualno od srede naprej, ko so demokrati in Gingrich spet izkoristili Romneyjev spodrsljaj in vzeli besede iz konteksta izjave. Romney je razlagal, da ga ne skrbi usoda bogatašev, ki lahko sami poskrbijo zase in tudi ne usoda najbolj revnih, za katere skrbi država, ampak usoda srednjega razreda.

Bogati si na primer lahko privoščijo najboljše zdravstvo na svetu, reveži ga imajo zastonj, ker jim bolnišnice in zavarovalnice denarja za storitve ne morejo izterjati. "Romney je enak kot Obama, ki meni, da je mreža socialne varnosti vse, kar reveži potrebujejo. Jaz jim hočem namesto mreže dati trampolin, da skočijo iz revščine," je v četrtek dejal Gingrich.

Romneyjeva kampanja odgovarja, da so njegov stavek vzeli iz konteksta tako demokrati kot Gingrich, vendar se mu to pogosto dogaja. Pred tem je politik s premoženjem več kot 200 milijonov dolarjev na primer doživel kritike zaradi izjav, da rad odpušča ljudi, da so podjetja ljudje in da tudi sam spada med brezposelne.