Vodja iniciative Primc je v izjavi pred oddajo podpisov pojasnil, da so jih zbrali več kot 43.000, vendar je bilo nekaj podpisov neveljavnih, nekaj ukradenih, nekaj pa izgubljenih. Vložitev podpisov so predstavniki omenjene civilne iniciative pospremili s pesmijo Starši Toneta Pavčka in izpustom desetih belih golobov. Ob tem so dejali, naj "golobi poneso sporočilo miru, prijateljstva, ljubezni, svobode, spoštovanja in veselja po vsej ljubi Sloveniji".

Člani civilne iniciative upajo, da bo celotna kampanja argumentirana in strpna. Po Primčevih besedah civilna iniciativa po dveh letih in štirih mesecih počasi zaključuje delo v zakonodajnem postopku glede družinskega zakonika. Ponovno je tudi izrazil obžalovanje, da v zadnjih dneh ni bilo pripravljenosti za dosego kompromisa.

Sedaj je družinski zakonik v rokah ljudstva, je poudaril in dodal, da pomen materinstva in očetovstva v slovenski zakonodaji polagajo v roke državljanov.

"Mame in očetje se zavedamo, da nas otroci potrebujejo, želimo pa si, da bi to spoštovala tudi slovenska družinska zakonodaja," je menil Primc. Hkrati je poudaril, da družinski zakonik mater in očetov ne spoštuje, zato ga je treba zavrniti.

Saša Pavček nasprotuje zlorabi očetovega imena

Na citiranje pesmi Toneta Pavčka se je zvečer odzvala njegova hčer, igralka Saša Pavček, kot nosilka avtorskih pravic po pokojnem očetu. Kot je zapisala, ostro nasprotuje "zlorabi očetovega imena in njegovega literarnega dela za ideološke in politične namene".

"Tone Pavček nikoli ne bi privolil, da se njegove pesmi recitirajo ob vložitvi podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Kot pesnik, intelektualec in predvsem do otrok čuteč človek, saj se je vse življenje boril za blagor, ljubezen in enakost vseh otrok tega sveta. Poleg tega je bil zagovornik družinskega zakonika," je zapisala Pavčkova.