Še pred dobrimi 10 dnevi se je na Južnotirolskem primerjal z najboljšimi tekači med biatlonci. Nad norveško prestolnico pa mu je domači Viking Emil Hegle Svendsen kot najhitrejši naložil kar minuto. Prav za njim kot tretjeuvrščenim je Fak zaostal 25 sekund. "Kar ponosen sem, da sem na strelišču ostal zbran in tako naredil največ, kar je bilo mogoče," je bil z izkupičkom, njegovim drugim najboljšim v sezoni in s šesto uvrstitvijo med deseterico, zadovoljen Fak. Prve velike zmage se je sicer veselil Rus Jevgenij Garačev, Nemec Arnd Peiffer je zaostal vsega sedem desetink sekunde, Svendsen pa kljub dvema zgrešenima tarčama enajst sekund.

Izjemno lepo priložnost je imel znova Klemen Bauer, vendar je aduta v rokavu znova zapravil z dvema zgrešenima tarčama v streljanju stoje. Zanj je bilo 19. mesto bolj slaba tolažba, čeprav je bila to celo tretja najboljša uvrstitev v sezoni. "Ne poznam razloga, zakaj sem zgrešil tarči. Mislim, da sem naredil vse pravilno. Vem, da sem deveto tarčo zgrešil na rob," je uganko zapravljene priložnosti reševal Klemen Bauer. S 16. časom teka je potrdil, da bi bil lahko na vsaki tekmi zelo visoko, ne pa šele četrtič v sezoni med trideseterico. "Imel sem odlične smuči in tudi zaradi tega mi je žal tako zapravljene priložnosti. Ostane mi le, da se zberem za zasledovanje in morda dobim priložnost še na skupinskem startu," si je ihanski biatlonec hitro naložil breme pritiska za naslednje dni. Eno dodatno tekmo je prislužil tudi še Janez Marič (56. mesto, dva kazenska kroga).

Na dopoldanski ženski tekmi (7,5 km) je bilo nekaj nasmeha na obrazu le pri Andreji Mali (30. mesto), manj pri Teji Gregorin (38.). Zelo na široko se je znova smejalo prvi dami biatlona Magdaleni Neuner. Andreja Mali je bila tako kot nemška zlata kokoš biatlona popolna strelka. Vendar je samo v teku (43. čas) za Nemko zaostala kar dve minuti. Teja Gregorin je že na prvem strelskem postanku zgrešila dve tarči, kar je že pomenilo, da na sončnem Holmenkollnu v idealnih pogojih, kar se je kazalo tudi z odličnim streljanjem predvsem leže, ne bo nadaljevala niza uvrstitev v ospredje. Tudi 27. tekaški čas je zanjo le povprečen. Čeprav sta s trenerjem Velepcem načrtovala hiter začetek, je tekaški ritem ubrala po stari navadi. "Očitno je bil to le slab dan. Včasih pride tudi to. Drugega razloga ne poznam," je skušala pojasnjevati Teja Gregorin, ki je obžalovala tudi slabo izhodišče za sobotno zasledovalno tekmo.