Spomin na tiste februarske dni bi ji lahko prav prišel ta konec tedna. V boju za veliki kristalni globus ali vsaj kolajno v skupnem seštevku svetovnega pokala bi ji pozitivne misli lahko pomagale smuči naravnati na pravi tir. Eric Guay in Christof Innerhofer, ki sta lani blestela na svetovnem prvenstvu, sta minuli konec tedna na istem prizorišču že dokazala, da spomini nekaj veljajo. Če se bo zgodba ponovila v ženski konkurenci, bi Mazejeva kakšno točko lahko pridobila v primerjavi z Lindsey Vonn, čeprav bo Američanka favoritinja številka ena na obeh preizkušnjah. Vonnova lani na progi Kandahar ni blestela. Nekaj dni pred svetovnim prvenstvom je doživela pretres možganov, nato pa osvojila le eno srebrno kolajno. "Vrnili smo se na kraj zločina," se je vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi pošalil včeraj popoldan, nato pa spomnil, da Mazejeva v Garmischu ni blestela le na svetovnem prvenstvu, ampak je na istem smučišču leto dni pred tem dobila enega od osmih veleslalomov za svetovni pokal.

"Tina je bila na tej progi večkrat dobra, toda razmere so sedaj drugačne. Najbolje ji je šlo, ko je bila proga zelo ledena. To ji vedno ustreza, saj na takšnih progah do izraza pride njeno bogato tehnično znanje. Tudi lani je bilo tako. Na takšnih terenih je lahko narediti razliko v primerjavi z Lindsey Vonn in preostalimi smučarkami, ki sodijo na vrh," je dodal Massi. Medtem ko so lani gledalci uživali v sončnem vremenu, tekmovalke in tekmovalci pa so se borili z ledeno progo, so letos tekmovalke pričakale drugačne okoliščine. Mraz - včeraj se je živo srebro spustilo do desetih stopinj pod ničlo - slaba vidljivost, veter in mehkejša proga je dobrodošlica, ki so jo dobile na včerajšnjem prvem treningu. Osemindvajsetletna Črnjanka bi si želela nekoliko drugačnih pogojev. "Proga trenutno ni najbolj trda, kajti vseskozi rahlo sneži," je Massi še sporočil iz hladnega Garmisch-Partenkirchna, kjer naj bi bilo danes še bolj mrzlo. V seštevku z vetrom naj bi gledalci in tekmovalke občutili mraz do 20 stopinj Celzija pod ničlo, zaradi česar bo delo mojstric krotenja smuči še težje kot sicer.

V podobnih razmerah je Mazejeva na včerajšnjem treningu zasedla 13. mesto s sekundo in 91 stotinkami za najhitrejšo Marie Marchand-Arvier, ki je ena vratca zgrešila. "Proga je dobro pripravljena. Izjema so nekateri odseki, kjer je podlaga neravna. Toda proga mi je veliko bolj všeč kot lani. Na mehkejši podlagi je lažje smučati," je Francozinja izpostavila prednost, ki je z zornega kota Tine Maze slabost. Na treningu sta nastopili še dve Slovenki. Maruša Ferk je dosegla 23. čas (+2,90), Ilka Štuhec pa 52. (+7,54).