"Menjali smo direktorja, nastavili smo zelo dobro kadrovsko moč, začeli smo se povezovati z mrežnim inkubatorjem, pomagala pa bomo tudi podjetja. Naše podjetje, denimo, ima sedem mladih raziskovalcev, ki delajo doktorat, in nekatere od njih bomo preselili v Tehnopolis," je napovedal Stepišnik in med drugim še poudaril, da bi novoustanovljeno podjetje morala sprejeti celotna regija, saj gre za razvoj tehnološke in raziskovalne dejavnosti, ki jih občine na tem koncu Slovenije nujno potrebujejo.

Denar za projekte posojal prijateljem

Projekt Tehnopolis, za katerega je pred leti marsikdo verjel, da je kljub zelo ambiciozno zastavljenim ciljem vsaj delno uresničljiv, je, kot kaže, klavrno propadel. Velik del krivde gre pripisati tistim, ki so ga vodili, predvsem nedavno odstavljenemu direktorju Regionalne razvojne agencije Celje, d. o. o., Borisu Klančniku.

Nadzorniki so ga prejšnji teden morali odstaviti zaradi sumljivih poslov, ki jih je sklepal prek Regionalne razvojne agencije Celje. Na Hrvaškem naj bi ustanavljal turistična podjetja in s tem vzbudil tudi pozornost Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, saj je pred njimi spretno skrival podatke o poslovanju, ki bi razkrili, kam vse je odtekal denar za razvoj.

Da je bil slab gospodar denarja, ki ga je Regionalna razvojna agencija Celje dobila za projekte, je potrdila tudi pravnomočna sodna sodba. Klančnika je namreč okrožno sodišče v Celju lani obsodilo na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja in pravic, sodbo pa je nato potrdilo še drugostopenjsko sodišče. Že pred leti je namreč kot direktor sklenil posojilno pogodbo s konjiškim podjetnikom Borutom Jevšenakom. Posodil mu je 24 takratnih milijonov tolarjev, ki bi jih Regionalna razvojna agencija Celje morala nameniti za naložbe.

Jevšenak vsega denarja ni vrnil. Nakazal ga je podjetju Jelen, v katerem je bil Klančnik solastnik in nadzornik. Gre skratka za to, da je Klančnik preveč zabredel v kalne vode, zato nadzornikom ni preostalo nič drugega, kot da ga izločijo iz igre. Njegovo odstavitev je zahtevala tudi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, ki še vedno želi pregledati podatke o poslovanju. Novo direktorico Regionalne razvojne agencije Celje Sašo Lavrič so zato nadzorniki zadolžili, da do sredine aprila, ko bo sklicana skupščina, pripravi vse podatke in pojasnila, ki jih želi imeti agencija.

Župani so Klančniku obrnili hrbet

Sicer pa je Klančnik pred leti izgubil tudi zaupanje županov savinjske regije. Ker so bili z njegovim delom izredno nezadovoljni, so se odločili, da Regionalna razvojna agencija Celje ne bo več skrbnica regionalnega razvoja. To nalogo so raje zaupali novoustanovljeni Razvojni agenciji savinjske regije, ki jo vodi nekdanji konjiški župan Janez Jazbec.

Spomnimo, da je še pred leti projekt Tehnopolisa vzbujal upe, da bo na območju stare Cinkarne zraslo tehnološko mesto. Ko so oktobra 2006 v Celju odprli prvo zgradbo, je Klančnik dejal: "Tehnopolis ni utopija! Celje in regija imata fantastične možnosti, da v naslednjih sedmih letih naredita preboj!" Če bi se njegove napovedi uresničile, bi Celje že drugo leto moralo imeti celoten tehnološki park, mednarodno univerzo in še cel kup drugih stavb za različne dejavnosti. Urediti in pozidati bi torej morali okoli 17 hektarjev zemljišča, ki je zaradi starih grehov industrije močno onesnaženo s težkimi kovinami, in zaposliti okoli 3000 ljudi. Projekt pa ni zaživel tako, kot je Klančnik napovedoval. Zgrajenih je sicer bilo nekaj zgradb, v katerih imajo prostore v najemu različna podjetja, potem pa se je vse skupaj ustavilo, ker ni bilo denarja.

Stanko Stepišnik, ki je pred leti sodeloval pri dokapitalizaciji Regionalne razvojne agencije Celje, še vedno trdi, da je Tehnopolis primer uspešne zgodbe in da osnovna ideja ni zaživela tako, kot bi morala, ker je niso podprli župani občin savinjske regije. Po njegovem mnenju je kriva tudi država, ker ni izpolnila obljube, da bo projekt podprla z desetimi milijoni evrov.