Prva zabeležena nesreča na nogometnem stadionu sega v daljno leto 1902. Takrat sta se v Glasgowu na legendarnem Ibrox Parku med seboj pomerili izbrani vrsti Škotske in Anglije. Med tekmo se je zrušila zahodna tribuna zaradi česar je umrlo 25 ljudi, 517 pa je bilo poškodovanih.


(Foto: Splet)

33 mrtvih in več kot 400 poškodovanih je bila posledica zrušenega zidu na pokalnem srečanju med Boltonom in Stokemom 44 let kasneje. Zid je ukleščil navijače, posledično pa je na stadionu zavladala panika, ki je povzročila stampedo.

Ena izmed najhujših tragedij v zgodovini nogometa se je zgodila leta 1964 na Nacionalnem stadionu v perujski prestolnici Limi. Do izgredov je prišlo na kvalifikacijskem srečanju za olimpijske igre proti Argentini, izzval pa ga je sodnik, ki je dve minuti pred koncem srečanja razveljavil gol domači reprezentanci. Odločitev je razjarila domače navijače, ki so vdrli na igrišče, ob tem pa je umrlo 318 ljudi, več kot 500 pa jih je bilo poškodovanih.

(Foto: Splet)

V Južni Ameriki je do smrtnih žrtev prišlo tudi štiri leta kasneje na enem največjih nogometnih derbijev na svetu med River Plateom in Boco Juniors. Obiskovalci so po koncu srečanja stadion začeli zapuščati skozi izhod, ki se je izkazal za zaprtega. Nevede so jim sledili tudi preostali navijači, ki so tiste pri izhodu stisnili. V nesreči je umrlo 74 ljudi, 150 jih je bilo poškodovanih.

Da se Škoti iz tragedije leta 1902 niso prav veliko naučili, priča dogodek, ki se je na Ibroxu pripetil leta 1971. Tokrat pod težo navijačev niso popustile tribune temveč ograje. Incident se je pripetil, ko so navijači, ki so zapuščali stadion, trčili v navijače, ki so se želeli vrniti na tribune, potem ko so slišali za izenačujoči zadetek Rangersov proti večnemu tekmecu Celticu. Umrlo je 66 ljudi, 140 je bilo poškodovanih.

Incident, ki se je včeraj zgodil na nogometni tekmi v Egiptu ni bil prvi v tej državi. Leta 1974 je v Kairu, potem ko je množica podrla ograje, umrlo 49 ljudi.

Do enega najodmevnejših incidentov na nogometnih srečanjih je prišlo leta 1985 v finalu evropskega pokala med Juventusom in Liverpoolom v Bruslju. Med tekmo je prišlo do vsesplošnega pretepa navijačev obeh moštev, ki se je končal z 39 smrtnimi žrtvami. Dogodek je pustil globok pečat na obeh straneh, navijači pa se še dandanes zaradi tega medsebojno obtožujejo in si grozijo.

V prestolnici Gane v Akri so leta 2001 razočarani navijači po tekmi med ekipama Accra Hearts of Oak in Kumasi Ashanti Kotoko polomili sedeže in jih z drugimi predmeti vred pometali na igrišče. Policija je posredovala s solzivcem in v nastali paniki je 124 ljudi izgubilo življenje, 150 je bilo ranjenih.

Nogometni stadioni so skozi leta terjala na stotine žrtev, bodisi zaradi pretepov bodisi zaradi slabe organizacije, prav noben dogodek pa ne prekaša tistega iz leta 1982, ki se je zgodil v takratni sovjetski prestolnici na tekmi evropskega pokala med Spartakom in nizozemskiom Haarlemom. Incident naj bi takrat zanetili kar varuhi reda in miru, ki so pred koncem obračuna navijače potiskali po ozkih zaledenelih stopnicah. Ko je bil v zadnjih izdihljajih tekme dosežen gol, so navijači, ki so že zapuščali stadion vdrli nazaj na tribune in ustvarili pravi človeški "stroj za mletje“. Po uradnih podatkih naj bi umrlo le 61 ljudi, takratna oblast pa je krivdo policistov odločno zanikala. A tej številki mnogi oporekajo, saj naj bi na tisto noč umrlo skoraj šestkrat več navijačev (341, op.p.).

Preberite tudi: V enem najhujših incidentov v zgodovini športa 74 mrtvih: "Sekali so nas z mačetami in noži"