DZ bo obravnaval predloga zakona o razvojnem načrtovanju ter novele zakona o javnih financah, ki ju je vlada Boruta Pahorja, ki opravlja tekoče posle, sredi januarja poslala v obravnavo po nujnem postopku.

Z zakonom o razvojnem načrtovanju naj bi povezali posamezne razvojne politike oz. razvojne dokumente, v novelo zakona o javnih financah pa zapisali ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ. Vendar pa sta pristojna parlamentarna odbora v sredo oba predloga ocenila kot neprimerna za nadaljnjo obravnavo in tak sklep bosta danes predlagala v sprejem tudi na plenarni seji.

Po besedah Marka Pogačnika (SDS) ni primerno, da odhajajoča vlada pripravi nek razvojni načrt, pač pa mora to urejati nova vlada. Glede novele zakona o javnih financah, s katero naj bi omejili zadolževanje ter poroštva države, pa je dejal, da vsebinsko ni dodelana in bi lahko prinesla več zmede kot dodane vrednosti.

Mateja Vraničar s finančnega ministrstva se je ob tem vprašala, kako se bodo odzvali mednarodni finančni trgi. Težko je reči, da se nam bo poslabšala bonitetna ocena ali zvišali pribitki na obveznice, a se ji zdi to možno.

Potem ko je v soboto potrdil Janšo za mandatarja za sestavo nove vlade, s čimer mu je prenehal poslanski mandat, bo DZ danes odločal še o imenovanju Hrovata za nadomestnega poslanca. Hrovat, ki je na listi SDS kandidiral v Domžalah, je bil poslanec že v preteklih dveh mandatih.