Eden najhujših incidentov v zgodovini športa se je zgodil, ko so navijači domačega zmagovalnega moštva Al Masri po sodnikovem žvižgu stekli na igrišče ter začeli metati kamenje, steklenice in molotovke na igralce in navijače poraženega moštva Al Ahli iz Kaira. Domače moštvo Al Masri je eno najboljših ekip v egiptovski ligi Al Ahli porazilo s 3 proti 1, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na glavni ulici v Port Saidu, ki vodi proti Kairu, je bilo slišati tudi strele, v mestu pa so po dogodku namestili vojsko, da bi preprečila nadaljnje izgrede. Vodja vojaškega vrhovnega sveta Husein Tantavi je po incidentu v to mesto ob Sredozemlju poslal dve vojaški letali, da bi odpeljali nogometaše in ranjene.

Policisti izgrede le opazovali

"Sekali so nas z mačetami in noži, nekatere so metali iz četrtega nadstropja stadiona. Vsi so nas pretepali s kamni, palicami in celo baklami,“ je grozovito dogajanje na stadionu opisal eden izmed navijačev.

Televizija je objavila posnetke policistov, ki naj bi skrbeli za red na tekmi, kako nepremično stojijo, medtem ko okoli njih divjajo izgredi. Tudi nogometaši moštva Al Ahli so policijo obtožili, da ni storila ničesar, da bi jih zaščitila.

"To je vojna, ljudje umirajo, okoli nas ležijo trupla. Nikogar ni, ki bi nas zaščitil,“ je o dogodku dejal nogometaš Al-Ahlyja Mohammed Barakat, šokiran nad dogajanjem pa je bil tudi njegov soigralec Mohamed Aboutreika, ki se je zatekel v slačilnico in o dogajanju s stadiona poročal prek mobilnega telefona. "Pravkar je eden izmed navijačev umrl pred mojimi očmi. To ni nogomet, to je vojna. “ je za klubsko televizijo dejal igralec.

Po podatkih notranjega ministrstva so aretirali okoli 47 ljudi. Generalni državni tožilec je že ukazal preiskavo o dogodku, poroča AFP.

So nasilje izzvali Mubarakovi privrženci?

Predsednik nogometne zveze Fifa Sepp Blatter je v odzivu na krvave izgrede dejal, da je šokiran in žalosten, da je umrlo in bilo ranjenih toliko nogometnih navijačev. "To je črn dan za nogomet. Takšna katastrofalna situacija je nepredstavljiva in se ne bi smela zgoditi," je izjavil.

Egiptovski premier Kamal al Ganzuri naj bi za danes sklical izredno sejo vlade, na kateri bodo razpravljali o dogodku, predsednik parlamenta Sad al Katatni pa je sporočil, da se bo tudi narodna skupščina danes sestala na izrednem zasedanju.

Politiki v Kairu so izrazili jezo spričo številnih smrtnih žrtev in zahtevali odstop notranjega ministra, guvernerja Port Saida in vodje varnosti.

Muslimanska bratovščina, največja politična sila v Egiptu, pa je privržence nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka obtožila, da so oni izzvali nasilje na nogometnem stadionu. "Dogodki v Port Saidu so bil načrtovani in so sporočilo ostankov nekdanjega režima," je na spletni strani Stranke svoboda in pravičnost zapisal eden od poslancev.