Prav današnji sprint ob olimpijskem stadionu Lužniki v Moskvi bo prvi preizkus, kako so v tej smeri pripravljene tvegati tri slovenske tekačice Vesna Fabjan, Katja Višnar in Alenka Čebašek. Vse tri so glede na težave to zimo še kako občutljive. Obetajo se temperature na meji s strani FIS dovoljenih minus 20 stopinj Celzija, še bolj mrzlo pa se obeta konec tedna v Ribinsku - celo -42 stopinj Celzija. Vesna Fabjan je bila na državnem prvenstvu na Pokljuki odločena, da čez vse meje na tekmo ne bo silila. Vendar je prav želja po uspehu verjetno ne bo ustavila. Ne nazadnje je prav v Ribinsku dosegla obe zmagi za svetovni pokal. Letos bo sprint k sreči v malce bolj "topli" Moskvi. Ravninski, nalašč zanjo. V minulem tednu je z nastopi na tekmah državnega prvenstva potrdila, da je njena pripravljenost zelo dobra, zdravje pa stabilno. Prav tako zdravje služi tudi Alenki Čebašek.

Katja Višnar, ki je imela do Rogle izvrstno sezono, je šla bolj na silo v Rusijo. Minuli teden se je zdravila z antibiotiki in kljub temu nastopila na državnem prvenstvu (11. mesto na 5 kilometrov klasično). "Počutila sem se dobro, tudi antibiotiki so prijeli. Poskušala sem tekmovati na polno, vendar tekmovalnega napora nisem vzdržala. Tako je bil bolj trening. Za eno tekmo v Moskvi zagotovo ne bom tvegala, da znova zbolim. Po drugi plati je težko gledati, ko drugi tekmujejo," bo pazljiva Blejka, ki ima že načrtovano celotno turnejo do konca sezone s Skandinavijo vred, saj se na Bled ne bo vrnila pred pomladjo. "Vmes bom trenirala na Norveškem," pravi. V norveški, švedski in nemški reprezentanci so naredili selekcijo že pred odhodom kar zdravniki.

Na Norveškem, na Holmenkollnu, so v bolj primernih minus desetih stopinjah Celzija za današnji sprint svetovnega pokala že pripravljeni biatlonci Jakov Fak, Klemen Bauer, Vasja Rupnik, Janez Marič, Teja Gregorin in Andreja Mali. "Z izjemo Jakova, ki se je med snemanjem televizijske oddaje malo prehladil, vendar kar hitro ozdravel, težav nismo imeli," zdravstveni karton opiše trener Uroš Velepec. "Zdaj smo v časovnem obdobju, ko vsi že gledamo proti svetovnemu prvenstvu, v začetku marca v Ruhpoldingu. V sklopu tega so tudi vse tekme, morebitni dosežek na tekmah bo le dobrodošel za vzpodbudo," navrže.