Po tem, ko sta svet NSi in izvršni odbor SLS svoje ministrske kandidate že potrdila, bo danes o kandidatih DL spregovoril svet Virantove stranke, jutri pa se bo o svojem izboru izjasnil izvršni odbor stranke upokojencev. Kdaj se bo o kandidatih iz vrst SDS izrekel izvršilni odbor Janševe stranke, včeraj (še) niso želeli razkriti, po nekaterih napovedih pa naj bi sklicali zgolj korespondenčno sejo.

Kot smo že poročali, je svet NSi kot svojega kandidata za ministra za obrambo potrdil Aleša Hojsa, za ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu pa Ljudmilo Novak. Tudi na izvršnem odboru SLS s potrditvijo Radovana Žerjava in Franca Bogoviča za kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo in za ministra za kmetijstvo in okolje ni bilo težav. Kandidat DL za finančnega ministra Janez Šušteršič je že dolgo znan, več težav pa imajo - po tistem, ko se je kandidaturi odpovedal Jani Soršak - z iskanjem pravosodnega ministra. Po nekaterih informacijah naj bi prvak stranke Gregor Virant, ki ostaja na čelu parlamenta, le našel kandidata, profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Senka Pličaniča. Na naše vprašanje, ali drži, da je Pličanič privolil v kandidaturo, nam je Virant odgovoril le, da bomo to izvedeli po današnji seji sveta stranke ali pa jutri.

Čeprav je prvak DeSUS Karl Erjavec večkrat poudaril, da si ne želi ponovno v vlado, bo očitno tokrat vodil ministrstvo za zunanje zadeve. Stranki upokojencev pripada še vodenje resorja za zdravje - kot svojega ministrskega kandidata naj bi jutri potrdili Tomaža Gantarja. Še naprej pa je skrivnost seznam kandidatov iz vrst SDS. Kot so nam dejali nekateri poslanci Slovenske demokratske stranke, pričakujejo, da bodo v Janševi ekipi vsaj trije njihovi sedanji poslanski kolegi, največ možnosti pa naj bi imeli Zvonko Černač, Romana Tomc, Dragutin Mate, Andrej Vizjak in Vinko Gorenak.

Koalicijski partnerji so se po naših informacijah tudi dogovorili, da si ministri sami izberejo državne sekretarje (drugačen dogovor naj bi bil mogoč le, če se bodo z zamenjavo strinjali vsi vpleteni). To bi torej pomenilo, da bo sodil državni sekretar na določenem resorju v isto strankarsko kvoto kot minister in da torej ne bo prevladalo pravilo, ki je v večji meri veljalo v prejšnji Janševi vladi, da je ministra iz ene stranke (še zlasti če ta ni bil iz SDS) "nadziral" državni sekretar iz druge koalicijske stranke. Po naših informacijah naj bi državne sekretarje na obrambnem resorju in pri ministrici za Slovence po svetu v NSi v glavnem že dorekli. Prav tako naj bi o možnih sekretarjih iz njihovih vrst spregovorili na jutrišnjem izvršnem odboru DeSUS. Kot smo lahko slišali v DeSUS, je eden od kandidatov za državnega sekretarja za področje kulture lastnik RTS Janez Ujčič.