Kako se počutite v delovnem okolju?

Dobro. Ko sem bil na rehabilitaciji v Zrečah, sem naredil tri dni treninga na Rogli, včeraj sem smučal v Kranjski Gori. Dokler se ne vrnejo reprezentanti v hitrih disciplinah, smučam prosto. Posebnega programa na snegu nimam. Veliko delam na fizični pripravi. Plan imam, da bi bil po trikrat na teden na snegu in opravljal kondicijo.

Rehabilitacija po artroskopiji kolena je torej zelo dobra...

Drži. Po padcu v Beaver Creeku sem pričakoval, da sem si spet strgal križne vezi. Mislil sem si, da me še enkrat čaka mučna rehabilitacija, kakršno sem prestal leta 1999 po padcu v Kitzbühlu. Ko je magnetna resonanca pokazala drugačen izvid, sem bil seveda zelo zadovoljen. Tudi z gibčnostjo kolena je vse bolje. Predvsem pa me veseli, da me koleno po naporu ne boli. Da je sezone s tekmovalnega vidika konec, sem vedel še isti dan po padcu. Zdaj je moj glavni cilj, da pridobim še 20 odstotkov moči, da pridem do ravni, v kakršni sem bil pred začetkom te sezone.

Se boste kaj posvetili testiranju materiala?

To je moj poglavitni cilj v tej zimi. Kot veste, na Stöckliju tekmujemo le trije alpski smučarji v svetovnem pokalu. Doslej smo vsa testiranja delali po koncu zimske sezone, se pravi bolj v spomladanskih razmerah. Takrat je dobra skoraj vsaka smučka. Sedaj si res želim, da bi čim bolje unovčili izkušnje, ki jih bomo na podlagi mojih testiranj pridobili v zimskem času. V majhni ekipi je vsaka informacija še pomembnejša, saj imajo denimo v Headu in Atomicu precej več mnenj, na podlagi katerih lahko izboljšujejo opremo.

Je težko opazovati tekmece s fotelja?

Po vseh teh letih mi kar paše biti malce doma. Po padcu sem se sprijaznil, da bo tako, zato mi ni težko. Seveda pa budno spremljam vse, kar se dogaja.

Kako komentirate izide vaših slovenskih sotekmovalcev v hitrih disciplinah?

Zadnji čas, da so prišli tudi dobri rezultati. Vesel sem za Šporna. Pokazal je, da je blizu najboljšim. Le tako naprej. Škoda, da se s kakšno vidno uvrstitvijo ne izkaže še kakšen drug Slovenec. A imajo precej smole s startnimi številkami. Na prvi pogled zgleda, da so počasnejši, a je zadnja tekma v Garmisch Partenkirchnu pokazala, da ni tako. Rok Perko je denimo v Garmisch Partenkirchnu prehitel Bodeja Millerja, s čimer je pokazal, da je hiter. Po drugi strani pa s svojo številko ne more v ospredje.

Če pogledate nazaj na poletni trening, bi kaj spremenili, da bi forma prišla prej?

To je težko reči. Mislim, da bi morali trenirati več superveleslaloma. Posvečali smo se v glavnem smuku.

Pred sezono je bilo veliko govora o razprtjih med alpskimi smučarji ter Mednarodno smučarsko zvezo okrog menjave smučarske opreme. Kaj se v svetu alpskega smučanja dogaja sedaj in kakšen je na vse skupaj vaš pogled?

Kot mi je zagotovil šef Stöcklija, se velike spremembe na smučeh za hitre discipline ne obetajo. Morda bodo kakšen centimeter daljše in kakšen milimeter ožje, kar ne bo igralo bistvene vloge. Zato se ne bojim, da izkušnje s testiranj ne bi prišle prav. Kaj se bo dogajalo v tehničnih disciplinah, pa odkrito povedano, ne vem.

Če je za vas sezona izgubljena, to pomeni, da se nikoli več ne boste pomerili proti Švicarju Didierju Cuchu, ki je v Kitzbühlu dejal, da se bo pri 37 letih po koncu sezone tekmovalno upokojil. Kakšne so vaše besede o smučarski legendi?

Didier Cuche je izjemen tekmovalec in človek. Je najboljši smukač zadnjih let, kar dokazuje s številnimi osvojenimi globusi in posamičnimi zmagami. Še večji človek je zunaj strmin, saj se je od nekdaj boril za pravice alpskih smučarjev. Bil je eden redkih, ki se je zoperstavil vodju moškega dela svetovnega pokala Güntherju Hujari. Četudi je bil zato tudi kaznovan. S tega stališča bo svetovno moško alpsko smučanje izgubilo zelo veliko. Po drugi strani smo se spraševali, kako bo s smučanjem, ko se je poslovil Hermann Maier, pa Stephan Eberharter. A je šlo ravno tako naprej. In tako bo tudi po odhodu Didierja Cucha.

Kako ste doživljali spor na relaciji Tine Maze in predsednika SZS Tomaža Lovšeta?

Tega ne bi komentiral. Mi ni treba.

Se strinjate, da se slovensko alpsko smučanje imenuje Tina Maze, kot je v Kranjski Gori izjavil Andrea Massi?

S tem se ne strinjam. Kot sem omenil prej, bo šlo svetovno alpsko smučanje naprej tudi brez Cucha, tako kot bo šlo slovensko, ko bo Tina Maze postavila smuči v kot.