O najaktualnejših zimskih počitniških aranžmajih, najbolj "vročih" poletnih destinacijah v tem letu, nepozabnih medcelinskih potovanjih in križarjenjih smo poklepetali s svetovalcem uprave turistične agencije Kompas Mišem Mrvaljevićem.

V svetu še vedno odmeva tragična zgodba križarke Coste Concordie. Kako je ta vplivala na rezervacije križarjenj? Ste morda zabeležili kakšno odpoved križarjenja?

Odpovedi zaradi nesreče nismo imeli, saj ljudje dobro vedo, da je šlo za izjemen dogodek. Gostje se prijavljajo na križarjenja in prav sedaj so na voljo še zadnja mesta za prvomajsko križarjenje z Denisom Avdićem in Vidom Valičem.

Glede na to, da živimo v času interneta - kolikšen odstotek rezervacij potovanj oziroma počitnic beležite prek spleta? Se danes ljudje glede želene destinacije še vedno pridejo pozanimat v vaše poslovalnice ali si o njej raje preberejo na spletu?

Naša spletna stran www.kompas.si je že vrsto let najbolj obiskana spletna stran slovenskih turističnih ponudnikov. Povprečno mesečno zabeležimo krepko več kot pol milijona klikov, kar je precej za Slovenijo. Po hitri rasti se je število internetnih prijav nekoliko umirilo in očitno je, da si marsikdo ogleduje in se informira na spletu, potem pa vseeno le pride v poslovalnico ter se dokončno dogovori in prijavi.

Bližajo se šolske zimske počitnice. Kateri počitniški aranžmaji so trenutno najbolj aktualni oziroma prodajani?

Zelo veliko povpraševanja je po zadnjih preostalih mestih za smučanje, tako v Sloveniji kot v bližnji tujini, pa po počitnicah v toplih krajih (Šarm el Šejk, Hurgada) ter seveda po termalnih zdraviliščih, kratkih potovanjih po velikih evropskih mestih…

Kljub temu da zime še ne bo kmalu konec, se številni že ozirajo po svojem poletnem oddihu. Katere morske destinacije bodo letos najbolj "in" in zakaj?

Vprašanje ni tako enostavno. Družine, ki imajo majhne otroke, se zelo rade odločajo za Kompasove klube, kjer se vedno kaj dogaja, tako za malčke kot za odrasle; na tak način si tudi starši malce oddahnejo od svojih otrok in dopust postane res počitek. Vsekakor bodo letos zelo aktualne Hrvaška, naša soseda, ki se intenzivno pripravlja na poletje, Grčija, kjer bodo poskusili prav vsakemu pokazati, da krize ni, in Tunizija, kjer po letu zatišja pričakujejo vrnitev turistov. Nikakor pa ne smemo pozabiti na Turčijo, ki je priljubljena že vrsto let, niti na Ciper, Bolgarijo, Italijo, Črno goro…

Tudi Slovenci si kljub težkim časom radi privoščijo luksuzna potovanja. Katera med njimi so najbolj zaželena, kolikšna je njihova cena in kateri luksuzni aranžma, ki ga ponujate, je najdražji?

Pojem, kaj je luksuzno, je pri nas včasih kar malce napačen; zares luksuznih potovanj v Sloveniji, resnici na ljubo, skoraj ni. Pod pojmom luksuzno lahko namreč pojmujemo potovanje v prvem razredu letala, prevoze z limuzinami, nastanitve v velikih suitah pregrešno dragih hotelov, obroke v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami…, skratka potovanja, ki so vredna nekaj deset tisoč evrov na osebo, kot bi mignil.

Medcelinska potovanja, ki jih ponujamo, pa so tako kot povsod tudi pri nas namenjena povsem normalnim ljudem, ki radi potujemo, si zato nekaj prihranimo in se imamo potem nadvse lepo. V Kompasu tako ponujamo izjemne počitnice v Dubaju, Zanzibarju, Keniji, Egiptu… in na vseh celinah, kjer se cene začnejo pri evrskem tisočaku ter nikoli ne presežejo nekaj povprečnih plač. Kar je za potovanje, ki se ga spominjamo vse življenje, pravzaprav zelo razumna cena. Tako potujemo na vse celine sveta, prva izjemna priložnost pa je že sedaj, za kratek obisk ZDA in mesta New York, s ceno, ki znaša samo 1111 evrov, kar je več kot 260 evrov manj od redne ponudbe. Privlačno, kajne?