Ta jih bo popeljala na kraje, kjer je bilo nekoč kar osemnajst kalov, od katerih pa jih je danes nekaj obnovljenih in oživljenih. Voda je le še v osmih kalih, marsikatere pa je, po množični opustitvi živinoreje po drugi svetovni vojni, povozil čas in tako ostajajo le še v ustnem izročilu.

"Pohod že od leta 2006, ko je bil izpeljan prvič, sovpada s svetovnim dnevom varstva mokrišč, ki ga zaznamujemo 2. februarja. Zaradi Krasu lastnega podzemeljskega pretakanja voda so vsa površinska vodna telesa za različne vrste življenja zelo pomembna. Nekdanji kali, narejeni s človeškimi rokami, so bili namenjeni oskrbi živine in ljudi z vodo," nam je povedala Laura Lozej iz Mladinskega hotela Pliskovica. Dodala in poudarila je tudi, da je pohod namenjen prav vsem generacijam: "Na lanskem pohodu je najstarejši pohodnik štel 89 pomladi, najmlajši udeleženec pa je bil star komaj leto in pol."

Organizator, Razvojno društvo Pliska, je tradicionalni pohod preimenoval v Igorjev pohod od kala do kala v spomin in zahvalo idejnemu očetu pohoda Igorju Maherju. Maher (1963-2009) je bil biolog, fotograf, publicist in interpretator dediščine. Svoj pečat je dal marsikateremu projektu in za njim so ostale številne tematske poti po vsej Sloveniji. Zlasti kolesarji še vedno radi uporabljajo njegovo knjigo Veliki kolesarski vodnik po Sloveniji. Njegova zadnja velika strokovna ljubezen pa so bili prav kali, ki jih je raziskoval. Užival je v pogovorih z domačini, ki so njemu in otrokom, ki jih je vpletel v dogajanje, odkrili izginjajoče zgodbe, povezane s temi ogroženimi ekosistemi.

Lagodno tematsko pot bodo pohodniki ob 13. uri začeli in po treh urah končali v Pliskovici, vasi, ki je v sodelovanju z domačini iz neznanega kraškega kraja postala znana tako doma kot tudi prek meja. "Kali oziroma kraške mlake niso velike, a so za življenje Krasa izredno pomembna mokrišča. Vsi kali niso več vodnati in tudi živina se napaja le še v nekaterih, vendar pa je pohod odlična priložnost za to, da se spomnimo tudi tistih zaraščenih, izsušenih, zasutih ali zazidanih kalov. Kali so namreč del identitete Krasa, ki jo želimo s pohodom poudariti, še posebno pa krepiti zavest o pomenu ohranjanja teh vodnih okolij na sicer brezvodnem površju," je še povedala Lozejeva, ki seveda upa, da bo tudi letos sonce lepo presenetilo in osrečilo vse pohodnike.