"V tem trenutku bom raje tiho, saj je stvar prišla tako daleč, da diši po odpovedi," je za STA povedal Vogrinec, ki čaka le še na odziv države.

Nanjo je namreč mariborski župan Franc Kangler v ponedeljek prenesel vso odgovornost za izpeljavo univerzijade. Namesto da bi občina mestnemu svetu predstavila način, kako bi financirala projekt, je namreč sklenila, da naj država poravna ves račun izvedbe univerzijade v višini 30 milijonov evrov.

Četudi bi nova vlada Janeza Janše do 15. februarja prevzela nase to finančno breme in bi s tem preprečila kolektivni odstop organizacijskega odbora, pa uspešno realizacijo projekta ovirajo še drugi problemi.

Še vedno namreč ni znano, kam naj bi čez leto dni nastanili 2500 udeležencev univerzijade, gradnjo načrtovane tekaške steze pod Pohorjem pa postavlja pod vprašaj nova okoliščina, ki jo je odkril Dnevnik – na 23 hektarjev velikem zemljišču, ki bi ga morala kupiti občina, je neki interesent uveljavil predkupno pravico.

Mariborska občina je toliko finančno obubožana, da ni sposobna sofinancirati izpeljave študentske olimpijade, kaj šele da bi zmogla poplačati svoj delež za gradnjo načrtovane infrastrukture za potrebe univerzijade. Četudi bi vlada Janeza Janše namesto občine poplačala 30-milijonski račun za univerzijado, se športnemu projektu, na katerega je bil toliko let ponosen mariborski župan Franc Kangler, zatika tudi na drugih koncih. Zato bi vse drugo razen odpovedi dogodka pomenilo veliko presenečenje.

Snedli tudi novembrska zagotovila

Česa vsega ni bilo na Kanglerjevem seznamu želja, ko je leta 2008 Mednarodna študentska športna zveza FISU Mariboru, Rušam in Zrečam podelila izvedbo zimske univerzijade. Projekt je tedaj predvideval za kar 71,8 milijona evrov naložb v športno infrastrukturo, med drugim gradnjo skakalnic na Pohorju in dveh športnih dvoran pod njim, za turistično infrastrukturo pa bi odšteli skupno kar 158 milijonov evrov.

Štiri leta kasneje so na seznamu samo še štiri investicije: prenova mariborske ledne dvorane, tekaški poligon pod Pohorjem, rekonstrukcija dvorane Lukna in cevovod na Pohorje. Tudi izvedba teh projektov postaja iz dneva v dan manj verjetna. Ko so novembra lani morali organizatorji oditi na zagovor v Bruselj, so funkcionarjem FISU zatrjevali, da je proračun univerzijade vreden 28 milijonov evrov, od katerih bodo za naložbe odšteli 15 milijonov evrov.

V gradivu, ki ga je v ponedeljek obravnaval mariborski mestni svet, pa je vrednost teh štirih naložb skopnela na komaj 10,6 milijona evrov, pri čemer naj bi se vse naložbe razen cevovoda udejanjile z javno-zasebnem partnerstvom. Kateri zasebnik bi bil pripravljen investirati v takšno infrastrukturo, vodstvo občine ni razkrilo.

Plan B z novo vlado

Sicer pa bi takšna rešitev tako in tako bila samo nekakšen plan B. Župan Kangler je na seji postavil pogoj, da mora država v celoti financirati izvedbo projekta. Če tega ne bo storila, bo predlagal, naj se projekt odpove, odgovornost za fiasko pa naj prevzame država. S to potezo Kangler torej ni izpolnil zahteve organizacijskega odbora univerzijade, ki je pred dvema tednoma postavil občini ultimat, po katerem bi moral na ponedeljkovi seji mestnega sveta zagotoviti finančne vire za udejanjanje predvidenih naložb. Kljub grožnji napovedanega kolektivnega odstopa odbora včeraj ni bilo. Njegov predsednik Tone Vogrinec je za STA dejal, da bo zdaj raje tiho, a po njegovi oceni razmere vse bolj dišijo po odpovedi.

Deložirali bi 2000 študentov Univerze v Mariboru

Četudi bi država čudežno razrešila zaplet s financiranjem projekta, še zmeraj ni jasno, kje naj bi bivali udeleženci študentske olimpijade. Oktobra 2010 je Vogrinec odločno argumentiral, zakaj nima smisla graditi novih študentskih domov. "Če bi jih nastanili v domove, bi v hotelih prebivali turisti, ki bi jim bila onemogočena normalna smuka na Pohorju," je trdil. Zato je menil, da bi bilo bolj smotrno napolniti hotele z več kot 2500 udeleženci univerzijade, ki bi za prebivanje potrošili okoli 2,6 milijona evrov. "In ne bomo imeli težav s turisti," je pribil.

Januarja 2012 Vogrinca težave turistov ne zanimajo. Ti lahko januarja 2013 zasedejo vse proste turistične zmogljivosti na Pohorju, saj si organizacijski odbor zdaj želi, da bi tekmovalce naselili v študentske domove. Univerza v Mariboru jim je ponudila največ 400 postelj, Vogrinec pa jih terja kar 2000. Seveda bi to pomenilo, da bi morali prav toliko študentov deložirati iz njihovih študentskih sob in bi bili prisiljeni za mesec dni zapustiti Maribor. V tem času tudi ne bi mogel potekati študij, zato bi morala univerza spremeniti potek študijskega leta in ga za mesec dni zamakniti v poletje.

Kangler je na ponedeljkovi seji mestnega sveta napovedoval, da se bo v torek sestal z mariborskim rektorjem Danijelom Reboljem, s katerim naj bi našla rešitev, kako tekmovalcem zagotoviti prenočišča v študentskih domovih. Sestanka včeraj ni bilo, iz univerze pa prihajajo vse prej kot spodbudni signali. Večina dekanov je že pred časom izrazila svoje nasprotovanje spreminjanju urnika študijskega leta za potrebe študentskega dogodka, ki je bil zmeraj velika ambicija občine, v njegovo pripravo pa univerza ni bila nikoli ustrezno vključena.