Predsednik sveta za varstvo okolja RS Franc Lobnik, ki tudi predseduje strokovni komisiji za izbor najbolj zelene občine, je pojasnil, da izbor poteka v treh kategorijah, strokovna komisija pa izbira zmagovalca med mestnimi občinami, občinami do 5000 prebivalcev in občinami, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev. Občina Dobrna je tako prejela priznanje za najbolj zeleno občino do 5000 prebivalcev, občina Vrhnika v kategoriji nad 5000 prebivalcev, med mestnimi občinami pa je zmagala Ljubljana.

Komisija se je letos še posebej posvetila področju ravnanja z odpadki, ter v omenjenih treh kategorijah podelila priznanja za najbolj zelene občine na tem področju. Med občinami do 5000 prebivalcev se je najbolj izkazala Borovnica, med občinami nad 5000 prebivalci in mestnimi občinami pa Vrhnika in Velenje.

V izboru je sodelovalo 28 občin, ki so izpolnile vprašalnike, strokovna komisija pa je nato preverila točnost njihovih podatkov ter upoštevala dostopne statistične podatke. Lobnik je poudaril, da so se lani za posebno preverjanje ravnanja z odpadki odločili, saj so v prvem izboru opazili, da to področje ostaja šibka točka slovenskih občin.

Ljubljanski podžupan Aleš Čerin, ki začasno opravlja funkcije župana Mestne občine Ljubljana, je na podelitvi dejal, da zelene občine pomenijo tudi zeleno Slovenijo, hkrati pa danes podeljene nagrade pomenijo vzpodbudo za delovanje občin.

Poudaril je, da tudi v Ljubljani veliko pozornosti namenjajo ravnanju z odpadki, trajnostnemu razvoju prometa in čistemu okolju. Dodal je, da je Ljubljana kandidirala tudi za zeleno evropsko prestolnico leta 2014.

Izbor za zeleno občino leta je drugo zaporedno leto organiziralo podjetje Fit media v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor, Združenjem občin Slovenije in Skupnostjo občin Slovenije.