Ekvatorialna Gvineja je ena od teh. Na lestvici FIFA je na 151. mestu, najnižjem med vsemi 16 udeleženci prvenstva. Letos prvič tekmuje na afriškem prvenstvu, pa še to zato, ker je ena od dveh gostiteljic tekmovanja. Nzalang (nacionalna strela, op. p.), kakršen je vzdevek ekipe, je osupnil nogometni svet z uvrstitvijo v četrtfinale, kar jim je uspelo že po dveh tekmah v skupini A.

Po zmagi nad Libijo z 1:0 je državo zajela evforija. Teodoro Nguema Obiang Mangue, minister za kmetijstvo in predsednikov sin, je moštvo za prvo zmago na afriških prvenstvih nagradil z milijonom dolarjev. Strelec gola Javier Balboa je dobil še dodatnih 20.000 evrov. Z enako vsoto je bil nagrajen Ivan Bolado. Ta je dosegel gol, ki ga sodniki niso priznali. Za sodniško odločitev se predsednikov sin ni zmenil, ampak je dodatno odprl denarnico in moštvu obljubil še več denarja ob naslednjih uspehih. S tem je sprožil vprašanje nevladne organizacije ONE, naj pojasni, od kod mu toliko denarja. Predsedniku države, v kateri večina prebivalstva kljub najvišjemu povprečnemu BDP v Afriki živi pod pragom revščine, očitajo korupcijo in bogatenje na račun provizij od trgovanja z nafto. Sorodstvo, ki ima v rokah vzvode oblasti, naj bi bilo odgovorno za poglabljanje razlik med revnimi in bogatimi. To je vidno v gradnji luksuznih hotelov in igrišč za golf na eni strani ter ljudmi, ki nimajo pitne vode in osnovne zdravstvene oskrbe na drugi.

V sfero razsipnosti lokalnih elit spada tudi projekt državne nogometne reprezentance. V njej so večinoma nogometaši, rojeni v drugih državah, ki so jim podelili državljanstva, ker imajo korenine v Ekvatorialni Gvineji. Največ jih prihaja iz Španije (Ekvatorialna Gvineja je bila do leta 1968 španska kolonija). Eden teh je David Alvarez - Kily, ki igra za Langreo v četrti španski ligi. Pred dnevi je postal nacionalni junak, ker je dosegel gol v sodniškem podaljšku proti Senegalu, s čimer je svojemu moštvu zagotovil zmago z 2:1 in uvrstitev v četrtfinale.

Nogometni anonimneži so domov poslali zvezdnike, ki služijo lepe denarce v najmočnejših evropskih ligah. Tako so pridobili naklonjenost nogometnih navdušencev, ki jih je prepričala srčnost nogometašev, za katere ni še pred nekaj dnevi vedel nihče. Edini, ki je od blizu videl nogometnega velikana, je Balboa. V Madridu rojeni krilni napadalec je pred leti, ko je veljal za mladega talenta, odigral nekaj tekem za kraljevi Real. Sedaj je član portugalskega prvoligaša Beire Mara. Kdor natančno spremlja špansko nogometno ligo, se morda spomni tudi Bolada, ki je svoj čas igral za Racing iz Santanderja ter mlajše kategorije španske reprezentance, in napadalca Deportiva iz La Corune Rodolfa Bodipa. Ekipo vodi brazilski trener Gilson Paulo, ki je tik pred začetkom prvenstva zamenjal francoskega popotnika Henrija Michela.