Španskemu kolesarskemu zvezdniku, ki te dni nastopa na dirki po Argentini, grozi dveletna prepoved nastopanja, potem ko je bil leta 2010 na Touru pozitiven na dopinškem testu, v njegovem telesu pa so našli prepovedani klenbuterol. Contador trdi, da je omenjeno sredstvo zaužil nevede z okuženo govedino.

Primer je pristal pri Casu, ker je španska kolesarska zveza Contadorja oprostila vseh kazni. Tako Mednarodna protidopinška agencija (Wada) kot Mednarodna kolesarska zveza (Uci) izpodbijata odločitev španske zveze, zato sta na Cas vložili pritožbo.

Če bo Cas potrdil pritožbo Wade in Ucija, Špancu ne grozi le dveletni suspenz, temveč mu bodo odvzeli tudi naslova s Toura 2010 ter Gira 2011 in vse druge zmage, ki jih je dosegel od julija 2010.

Nemce pretresa dopinški škandal

Nemška protidopinška zveza (Nada) je sporočila, da je kar 28 športnikov vpletenih v dopinški škandal, ker naj bi jim zdravnik Andreas Franke pomagal do boljših dosežkov s prepovedanimi krvnimi transfuzijami.

Iz Nade so pojasnili, da so prejeli dokumente s sodišča v Erfurtu, kjer zoper Frankeja, ki je delal v olimpijskem športnem centru, poteka sodni proces. Franke je osumljen, da je kri športnikov obseval z ultravijolično svetlobo, preden jim jo je vbrizgal nazaj - postopek je v skladu s protidopniškimi pravili Mednarodne protidopinške agencije Wade prepovedan.

Nacionalna televizijska postaja ARD je v nedeljo poročala, da je v škandal vpletenih 28 imen, med njimi tudi nekdanja olimpijska prvakinja v hitrostnem drsanju Claudia Pechstein, obetavni nemški kolesarski zvezdnik Marcel Kittel in jamajški skakalec v daljino James Beckford.